Департамент інвестиційної політики,
проєктів, міжнародних зв’язків,
туризму та промоцій міста
Івано-Франківської міської ради
Інновації Розвиток Інвестиції Туризм Бізнес Міжнародна співпраця ЄС Промоція Стратегія Ринок Торгівля Цінності Інтеграція Гранти Імідж Дипломатія Партнери Проєкти Можливості

#JCulture Рош ха-Шана або Новий рік

2022.09.23

    

           У рамках проєкту «Дослідження та збереження єврейської культурної спадщини на прикордонній території» ми поширюємо інформацію про культуру та традиції єврейської общини, важливою частиною якої, безумовно, є національні свята. 25 вересня 2022 року євреї всього світу почнуть відзначати Рош ха-Шана — свято початку нового року в єврейському календарі. У юдеїв це свято відзначається зовсім не так, як e християнських країнах. Дата свята не фіксована та змінюється щороку, оскільки юдейський календар пов'язаний із місячними фазами. Рош ха-Шана відзначають в 1 і 2 день єврейського місяця тишрей. У цей місяць у юдеїв починається відлік нового року. Тишрей зазвичай випадає на вересень або жовтень.

           У 2022 році євреї відзначать Рош ха-Шана 25 вересня і закінчать святкування ввечері 27 вересня. За єврейським календарем у цю дату почнеться 5783 рік. Для юдеїв це час покаяння й переосмислення життєвого шляху. У цей день юдеї роздумують, як вони провели минулий рік і які вчинки зробили. Вони моляться богу про благополуччя й каються в недобрих справах. Рош ха-Шана заведено відзначати трубленням у шофар — спеціальний музичний інструмент, зроблений із рогу тварини. У це свято заведено дарувати подарунки близьким і збиратися всією сім'єю.

           А якщо хтось із близьких перебуває далеко від будинку, то йому відправляють листівку. На святковий стіл ставлять рибу, єврейський хліб халу з родзинками, овочі, фрукти й мед. Кожна страва символізує щось хороше. В Україні на Рош ха-Шана євреї всього світу відвідують місто Умань на Черкащині. Юдеї здійснюють паломництво до Умані, щоб відвідати могилу Рабі Нахмана — відомого в юдаїзмі релігійного діяча. Зазвичай Умань відвідують на свято до 30 тисяч паломників.

           Проєкт "Дослідження та збереження єврейської культурної спадщини на прикордонній території" (JCulture)  впроваджується в рамках Програми транскордонного співробітництва ЄІС Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна 2014-2020, що фінансується Європейським Союзом.