Департамент інвестиційної політики,
проєктів, міжнародних зв’язків,
туризму та промоцій міста
Івано-Франківської міської ради
Інновації Розвиток Інвестиції Туризм Бізнес Міжнародна співпраця ЄС Промоція Стратегія Ринок Торгівля Цінності Інтеграція Гранти Імідж Дипломатія Партнери Проєкти Можливості

#Part4CM Проєкт націлений на популяризацію та просування використання відновлювальних джерел енергії

2022.06.08

     Проєкт «Партнерство Румунія-Україна для пом’якшення зміни клімату» націлений на популяризацію та просування використання відновлювальних джерел енергії для зменшення негативного впливу на довкілля. У світі все більше звертають увагу на використання так званих відновлюваних джерел енергії – тепла Землі, енергії вітру, припливів та відпливів, біогазу, сонячного випромінювання тощо. Практично всі ці джерела енергії повністю зумовлені прямою дією Сонця. Серед зазначених джерел одним із найбільш перспективних є пряме перетворення сонячного випромінювання в електрику в напівпровідникових сонячних елементах.

     У нашій державі за останні роки почала активно розвиватися сонячна енергетика. Вона могла б частково вирішити енергетичні проблеми України, особливо по енергопостачанню віддалених неелектрифікованих осель, а в умовах нестабільного електропостачання, відключення електроенергії такі установки забезпечували б безперебійне електропостачання. На відміну від традиційних видів енергії (газ, електрична енергія, вугілля) сонячна енергія є невичерпною, екологічно чистою та безкоштовною.

     В Україні за останні 8 років було збудовано та введено в експлуатацію понад 40 000 сонячних електростанцій, які здійснюють продаж електрики по механізму Зеленого тарифу. Популярність таких рішень диктувалось зрозумілою процедурою введення таких СЕС в експлуатацію, а також швидкістю реалізації. Основна функція таких станцій — це продаж електроенергії в мережу.

     Активна фаза війни з росією, яка прийшла в Україну з 24 лютого 2022 року, поставила перед сонячними станціями нові вимоги, а саме – забезпечити будинок електричною енергією на випадок довготривалої відсутності світла.

     Проєкт «Партнерство Румунія-Україна для пом’якшення зміни клімату» фінансується Європейським Союзом через Європейський Інструмент Сусідства і співфінансується країнами, які беруть участь у Програмі «Румунія-Україна 2014-2020» ENI CBC Romania-Ukraine 2014-2020.