Департамент інвестиційної політики,
проєктів, міжнародних зв’язків,
туризму та промоцій міста
Івано-Франківської міської ради
Інновації Розвиток Інвестиції Туризм Бізнес Міжнародна співпраця ЄС Промоція Стратегія Ринок Торгівля Цінності Інтеграція Гранти Імідж Дипломатія Партнери Проєкти Можливості

#Part4CM Розвиток відновлюваних джерел енергії є одним із пріоритетних напрямів у світі для зменшення негативного впливу на навколишнє середовище

2021.08.10

      

           У рамках проєкту «Партнерство Румунія-Україна для пом'якшення змін клімату» висвітлюється важливість переходу до ВДЕ та альтернативних джерел енергії.

           За останнє десятиліття споживання енергії з ВДЕ збільшилося в три рази. Так, станом на 2010 рік у світі споживалося 9,6 ексаджоулів відновлюваної енергії. У 2020 році цей показник збільшився втричі і склав 31,7 ексаджоуля. Категорія включає енергію вітру, сонячну енергію, біопаливо, геотермальну енергію та енергію, одержувану з біомаси.

           Попри стрімкі темпи зростання енергії з ВДЕ, важливо пам'ятати, що загальне світове споживання енергії зростає. При збільшенні світового споживання відновлюваних джерел енергії на 21 ексаджоуль загальне споживання енергії збільшилося на 51 ексаджоуль за десятиліття. Викопне паливо склало більшу частину цього зростання, причому кожна категорія викопного палива продемонструвала збільшення споживання за десятиліття (хоча зростання вугілля було близьким до нуля). У 2020 році ВДЕ були єдиною категорією, яка протистояла глобальній тенденції зниження споживання енергії. Незважаючи на зниження споживання первинної енергії у світі на 4,5% — найбільше з часів Другої світової війни — світове споживання відновлюваних джерел енергії зросло на 9,7% у 2020 році.

           Це незначні зміни порівняно з 12,2% роком раніше, але такі дані є оптимістичними, зважаючи на те, як пандемія вплинула на загальний попит на енергію.

           Проєкт «Партнерство Румунія-Україна для пом’якшення зміни клімату» фінансується Європейським Союзом через Європейський Інструмент Сусідства і співфінансується країнами, які беруть участь у Програмі «Румунія-Україна 2014-2020» ENI CBC Romania-Ukraine 2014-2020.