Департамент інвестиційної політики,
проєктів, міжнародних зв’язків,
туризму та промоцій міста
Івано-Франківської міської ради
Інновації Розвиток Інвестиції Туризм Бізнес Міжнародна співпраця ЄС Промоція Стратегія Ринок Торгівля Цінності Інтеграція Гранти Імідж Дипломатія Партнери Проєкти Можливості

#Part4CM У рамках проєкту «Партнерство Румунія-Україна для пом’якшення зміни клімату» (Part4CM) вивчаємо та поширюємо інформацію про можливості розвитку сектора «зеленої» енергетики в Україні.

2023.03.10

  

     Євросоюз розглядає Україну як майбутнього енергетичного донора, оскільки країна має дуже високий енергетичний потенціал, а переважна більшість сусідніх країн у перспективі є енергодефіцитними. Європа змогла забезпечити себе енергоресурсами на зимовий період 2022-2023 років. Проте ці зусилля не розв'язують проблем дефіциту енергоресурсів та електроенергії протягом наступних 5-10 років. Україні, щоб стати енергетичним донором для ЄС, потрібно розвивати:

  • інтерконектори (канали передачі енергії з української енергосистеми до європейської);
  • «зелений» енергомікс. У європейців є фундаментальна позиція, яка полягає в тому, що їхня внутрішня енергія має бути «зеленою».

     Ця вимога пред'являється і до імпортованої енергії. А для цього необхідно підтримувати внутрішній енергомікс (сума енергії, виробленої за допомогою різних типів генерації – АЕС, ТЕС, ТЕЦ, ГЕС тощо) прийнятним для європейців, а отже, сформованим з урахуванням усіх екологічних зобов'язань нашої держави. Україна планує досягти 30 ГВт відновлювальної енергетики до 2030 року, що складатиме 50% частки ВДЕ в енергоміксі, та експортувати до ЄС 15 ГВт «зеленого» водню та електроенергії.

     Проєкт «Партнерство Румунія-Україна для пом’якшення зміни клімату» фінансується Європейським Союзом через Європейський Інструмент Сусідства і співфінансується країнами, які беруть участь у Програмі «Румунія-Україна 2014-2020» ENI CBC Romania-Ukraine 2014-2020.