Департамент інвестиційної політики,
проєктів, міжнародних зв’язків,
туризму та промоцій міста
Івано-Франківської міської ради
Інновації Розвиток Інвестиції Туризм Бізнес Міжнародна співпраця ЄС Промоція Стратегія Ринок Торгівля Цінності Інтеграція Гранти Імідж Дипломатія Партнери Проєкти Можливості

#Part4CM У зв’язку зі світовою екологічною ситуацією важливими є заходи для популяризації переходу на відновлювані джерела енергії

2021.04.06

           У зв’язку зі світовою екологічною ситуацією важливими є заходи для популяризації переходу на відновлювані джерела енергії. Це є одним із напрямків діяльності в рамках проєкту «Партнерство Румунія-Україна для пом'якшення змін клімату».

           Аналітики Міжнародного енергетичного агентства (МЕА) прогнозують, що дві третини зростання відновлюваних джерел енергії (ВДЕ) забезпечуватиме вітрова та сонячна енергетика. Загалом частка відновлюваних джерел у виробництві електроенергії зросте майже до 30% у 2021 році (від 27% у 2019 році), що є найвищим показником із часів промислової революції. Про це йдеться в щорічному Глобальному енергетичному огляді 2021 року (Global Energy Review 2021).

           За прогнозами аналітиків МЕА, спостерігатиметься рекордне річне зростання обсягів вітрової генерації на близько 275 ТВт•год, або на 17%, порівняно з 2020 роком. Крім вітрової та сонячної енергетики, очікується подальше зростання гідроенергетичної та біоенергетичної генерацій. В агентстві зазначають, що попит на відновлювані джерела енергії зріс на 3% у 2020 році, і у 2021 році має й далі зростати у всіх секторах економіки — в енергетиці, теплопостачанні, промисловості й на транспорті. Зокрема, виробництво електроенергії з ВДЕ у 2021 році має збільшитися більш ніж на 8% і досягнути 8300 ТВт•год, що є найбільшим річним показником з 1970 року. Також в огляді наголосили, що тільки на Китай випадає половина глобального приросту «зеленої» електроенергії. Услід за Китаєм ідуть США, Європейський Союз та Індія. Очікується, що у 2021 році коштом сонячної та вітрової енергій у Китаї вироблятиметься понад 900 ТВт•год електроенергії, в Європейському Союзі — близько 580 ТВт•год, у США — 550  ТВт•год. Разом на ці країни випадає близько третини глобальних обсягів сонячної та вітрової генерацій.

           Проєкт «Партнерство Румунія-Україна для пом’якшення зміни клімату» фінансується Європейським Союзом через Європейський Інструмент Сусідства і співфінансується країнами, які беруть участь у Програмі «Румунія-Україна 2014-2020» ENI CBC Romania-Ukraine 2014-2020.