Департамент інвестиційної політики,
проєктів, міжнародних зв’язків,
туризму та промоцій міста
Івано-Франківської міської ради
Інновації Розвиток Інвестиції Туризм Бізнес Міжнародна співпраця ЄС Промоція Стратегія Ринок Торгівля Цінності Інтеграція Гранти Імідж Дипломатія Партнери Проєкти Можливості

#JCulture До міжнародного дня пам'яті жертв Голокосту проєкт передбачає поширення інформації про єврейську громаду

2023.01.27

     

           До міжнародного дня пам'яті жертв Голокосту Проєкт «Дослідження та збереження єврейської культурної спадщини на прикордонній території» передбачає поширення інформації про єврейську громаду, їхню історію та традиції. Тому ми не можемо оминути увагою страшну трагедію Голокосту, яка залишила значний сумний слід у нашому місті. 27 січня у світі відзначається Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту.

           Україна на державному рівні вшановує жертв трагедії з 2012 року. Генеральна асамблея ООН прийняла 1 листопада 2005 року Резолюцію № 60/7, у якій говориться, що «Голокост, який привів до знищення однієї третини євреїв і незліченної кількості представників інших національностей, буде завжди слугувати всім людям пересторогою про небезпеки, які приховують у собі ненависть, фанатизм, расизм та упередження…». Саме цей документ оголосив Днем пам’яті жертв Голокосту 27 січня.

           В цей день в 1945 році війська 1-го українського фронту увійшли до нацистського табору смерті Аушвіц. Цей табір став у сучасному світі символом нацистських злочинів. Наш регіон також став місцем цього жахливого злочину. Дистрикт Галичина зі своїм особливим статусом як території Третього рейху, належав до східних територій, інкорпорованих до рейху. За задумом нацистів, вони мали бути, в першу чергу, очищені від євреїв. Очистили: із близько 150 тисяч євреїв Прикарпаття (станом на 22.06.1941 р.) після звільнення краю від нацистів восени 1944 р. зі схованок вийшло близько 150 осіб... 150 зі 150 тисяч... За підрахунками істориків, через Станіслав пройшло біля 60 тисяч євреїв. Серед загиблих: біля 30 тисяч – члени єврейської громади міста, більше ніж 20 тисяч – євреї Станіславського округу, біля 3,5 тисяч – біженці (з Угорщини, Німеччини, Австрії, Чехословаччини та ін.). За масштабами жертв Станіславу належить місце у сумному ряду всесвітньо відомих місць скорботи. 12–12,5 тисяч євреїв були вивезені у «табори смерті»: Белжець (10 тис.), Майданек (1,5–2 тис.), Янівський табір у Львові (500 осіб).

           Основна частина – близько 48 тисяч – загинули в Станіславі та його околицях. Страхітлива політика терору проти євреїв в окупованій Україні знищила їх як соціокультурну й етнорелігійну спільноту. Жертвами Голокосту стали понад 1,5 млн осіб. Голокост є однією з найстрашніших трагедій та одним із найбільших злочинів в історії людства, завжди буде для всіх застереженням про небезпеки, в основі яких – ненависть, фанатизм, расизм та упередженість.

           Проєкт "Дослідження та збереження єврейської культурної спадщини на прикордонній території" (JCulture)  впроваджується в рамках Програми транскордонного співробітництва ЄІС Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна 2014-2020, що фінансується Європейським Союзом.