Департамент інвестиційної політики,
проєктів, міжнародних зв’язків,
туризму та промоцій міста
Івано-Франківської міської ради
Інновації Розвиток Інвестиції Туризм Бізнес Міжнародна співпраця ЄС Промоція Стратегія Ринок Торгівля Цінності Інтеграція Гранти Імідж Дипломатія Партнери Проєкти Можливості

#JCulture Йом-Кіпур. Проєкт має на меті підвищення обізнаності про мультикультурну спадщину міста та національні громади

2022.10.04

   

           Йом-Кіпур Проєкт «Дослідження та збереження єврейської культурної спадщини на прикордонній території» має на меті підвищення обізнаності про мультикультурну спадщину міста та національні громади, що його населяють, зокрема, про традиції єврейської громади. Свято Судного Дня Йом-Кіпур у 2022 році святкують 4−5 жовтня ― це 10 день сьомого місяця Тішрі.

           Через незбіг календарів щороку воно святкується в інші дні. Свято вважається грізним, проте, попри його назву, за значенням воно має однозначно святкове забарвлення. Свято Йом-Кіпур у євреїв ― одне з найважливіших у релігії юдаїзму, і з ним пов’язано багато дивних і цікавих традицій. Цікаво, що триває Йом-Кіпур 25 годин, тому його святкують два дні. Свято починається звечора першого дня й завершується через 25 годин звуком Шофара ― єврейського ритуального музичного інструменту, зробленого з рогу тварини.

           Напередодні Йом-Кіпур проводиться ситна вечеря для всієї сім'ї, яка називається Сеуда Мафсекет. Передбачається, що юдей повинен провести Йом-Кіпур у роздумах про духовне та молитві. Особливо важливою є молитва Ізкор (пам’ять), під час якої юдеї згадують своїх померлих родичів, вимовляючи їхні імена. У цей день за традицією кожен одружений чоловік запалює вдома сімейну свічку, «свічку життя» нер хай-ім, яка горітиме до кінця свята. Оскільки Всевишній записує імена в Книги Життя та Смерті, є традиція бажати одне одному, «щоб ім'я було записане в книгу Життя та скріплене печаткою». Наприкінці Судного Дня читається молитва Немулу, коли небесні ворота закриваються до наступного року.

           На Йом-Кіпур євреї дотримуються суворого посту ― треба забути про фізичні сторони життя. Заборонено митися, їсти, також торкатися до шкіряних виробів, користуватися косметикою тощо. Завершується Йом-Кіпур також ситною вечерею для усієї сім'ї та висловом: «Через рік у Єрусалимі».

           Проєкт "Дослідження та збереження єврейської культурної спадщини на прикордонній території" (JCulture)  впроваджується в рамках Програми транскордонного співробітництва ЄІС Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна 2014-2020, що фінансується Європейським Союзом.