Департамент інвестиційної політики,
проєктів, міжнародних зв’язків,
туризму та промоцій міста
Івано-Франківської міської ради
Інновації Розвиток Інвестиції Туризм Бізнес Міжнародна співпраця ЄС Промоція Стратегія Ринок Торгівля Цінності Інтеграція Гранти Імідж Дипломатія Партнери Проєкти Можливості

#JCulture Продовжуємо серію пізнавальних лекцій для молоді в рамках проєкту

2023.03.27

           Продовжуємо серію пізнавальних лекцій для молоді в рамках проєкту «Дослідження та збереження єврейської культурної спадщини на прикордонній території». Цього разу дізнатися більше про історію євреїв у нашому місті отримали змогу студенти Івано-Франківського професійного будівельного ліцею і Факультету туризму Прикарпатського національного університету. На лекціях студентам розповіли про роль єврейської громади в розвитку та розбудові Станіславова від часів його заснування з огляду на те, що на той час євреї були найчисельнішою общиною багатонаціонального населення міста.

           Молоді було цікаво дізнатися про досі збережені будівлі, у яких проживали відомі представники єврейської громади, що мали значний вплив на тогочасний розвиток міста. Також студентам розповіли про синагоги, які колись були в місті, і зокрема про єдину наразі діючу синагогу на вулиці Страчених. Лектор познайомила присутніх із цікавими єврейськими традиціями та звичаями, розповіла про походження деяких слів.

           Згадали і про численних жертв Голокосту в нашому місті, після якого з багатотисячної єврейської громади живими залишилися лише трохи більше сотні осіб. Такі лекції дозволяють ближче познайомити студентів з мультикультурною спадщиною нашого міста й заохотити їх до самостійного глибшого вивчення історії.

           Проєкт "Дослідження та збереження єврейської культурної спадщини на прикордонній території" (JCulture)  впроваджується в рамках Програми транскордонного співробітництва ЄІС Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна 2014-2020, що фінансується Європейським Союзом. Відповідальним партнером за реалізацію заходів проєкту в м. Івано-Франківську є Департамент інвестиційної політики Івано-Франківської міської ради.