Департамент інвестиційної політики,
проєктів, міжнародних зв’язків,
туризму та промоцій міста
Івано-Франківської міської ради
Інновації Розвиток Інвестиції Туризм Бізнес Міжнародна співпраця ЄС Промоція Стратегія Ринок Торгівля Цінності Інтеграція Гранти Імідж Дипломатія Партнери Проєкти Можливості

#JCulture Проєкт спрямований на підвищення обізнаності про історію та культурну спадщину єврейської общини Івано-Франківська

2023.03.17

           Проєкт «Дослідження та збереження єврейської культурної спадщини на прикордонній території» спрямований на підвищення обізнаності про історію та культурну спадщину єврейської общини Івано-Франківська. Саме з цією метою в рамках проєкту було проведено серію лекцій для студентів Вищого професійного училища № 13 м.Івано-Франківська.

           На лекціях Христина Тимошів розповіла студентам про історію єврейської громади міста від часів заснування Станиславова до наших днів. Молодь дізналася про привілейоване становище євреїв, надане Андрієм Потоцьким, про їхні промисли та звичаї в період, коли вони були найчисельнішою громадою міста. Звісно не оминули увагою чорну сторінку в історії юдейського народу – геноцид у роки Другої світової війни, оскільки за різними даними, які до сьогодні уточняються, у Станіславові було знищено від 40 до 100 тисяч євреїв.

           Також студентам розповіли про єврейський туристичний маршрут, який був створений у межах проєкту, та збережені до сьогодні історичні будівлі, де проживали відомі представники єврейської громади. На лекціях було зазначено, що попри незначну чисельність юдеїв у Івано-Франківську на сьогодні, євреї є однією з провідних націй, які творили історію нашого міста, тому варто цікавитися й вивчати минуле.

           Проєкт "Дослідження та збереження єврейської культурної спадщини на прикордонній території" (JCulture)  впроваджується в рамках Програми транскордонного співробітництва ЄІС Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна 2014-2020, що фінансується Європейським Союзом. Відповідальним партнером за реалізацію заходів проєкту в м. Івано-Франківську є Департамент інвестиційної політики Івано-Франківської міської ради.