Департамент інвестиційної політики,
проєктів, міжнародних зв’язків,
туризму та промоцій міста
Івано-Франківської міської ради
Інновації Розвиток Інвестиції Туризм Бізнес Міжнародна співпраця ЄС Промоція Стратегія Ринок Торгівля Цінності Інтеграція Гранти Імідж Дипломатія Партнери Проєкти Можливості

#JCulture Проєкт зосереджений, зокрема, на збереженні традицій єврейської общини

2022.12.18

     

           Проєкт «Дослідження та збереження єврейської культурної спадщини на прикордонній території» зосереджений, зокрема, на збереженні традицій єврейської общини та поширенні інформації про них для збереження мультикультурної спадщини міста. Невід'ємною частиною культури будь-якої релігійно-національної громади є їхні свята. 18-26 грудня євреї святкували одне з найважливіших юдейських свят — восьмиденне зимове свято Хануку. Ханука — це єврейське свято чуда, свято перемоги у війні між святістю і нечистотою. Це восьмиденне зимове свято. У перекладі з івриту слово «ханука» означає «відданість».

           Щороку в грудні в єврейських домівках запалюють ханукальні світильники. Ставлять ханукію (світильники) на найвидніших місцях, щоб усі бачили й пам'ятали про диво. Свічки запалюють протягом 8 днів, щодня додаючи по одній. Їх встановлюють з правого боку на лівий, а запалюють з лівого на правий. Запалені на початку вечора, незадовго до заходу сонця, свічки повинні горіти не менше 30 хвилин після настання темряви. У п'ятницю їх запалюють раніше суботніх свічок.

           Світильник розташовують навпроти мезузи, при вході в кімнату, де зазвичай збираються всі члени родини. Не можна використовувати світло ханукальних свічок для роботи, читання тощо. Єврейські сім’ї влаштовують пишні застілля в ці дні. На Хануку готують оладки, пончики з дріжджового тіста («суфганійот») із різними начинками та латкес (наші деруни). Дітям у ці дні дарують кишенькові гроші «Хануке-ґелт» та іграшки, пригощають їх солодощами.

           Проєкт «Дослідження та збереження єврейської культурної спадщини на прикордонній території» впроваджується в рамках Програми Hungary Slovakia Romania Ukraine Cross Border Cooperation 2014-2020, що фінансується Європейським Союзом. Відповідальним партнером за реалізацію заходів проєкту в м. Івано-Франківську є Департамент інвестиційної політики Івано-Франківської міської ради.