Департамент інвестиційної політики,
проєктів, міжнародних зв’язків,
туризму та промоцій міста
Івано-Франківської міської ради
Інновації Розвиток Інвестиції Туризм Бізнес Міжнародна співпраця ЄС Промоція Стратегія Ринок Торгівля Цінності Інтеграція Гранти Імідж Дипломатія Партнери Проєкти Можливості

#JCulture Єврейська громада Івано-Франківська

2022.10.19

           Історія кожного міста – це історії людей і громад, які в ньому мешкають. Дуже важливим є збереження історичної пам’яті й мультикультурної спадщини нашого міста. Це є одним з основних завдань реалізованого нашим Департаментом проєкту «Дослідження та збереження єврейської культурної спадщини на прикордонній території». Наразі чисельність єврейської громади Івано-Франківська становить близько двох сотень осіб. Вони відвідують єдину діючу в місті синагогу та намагаються зберігати споконвічні традиції свого народу. Але так було не завжди.

           У часи заснування Станиславова євреї були одним із чотирьох народів, які його заселяли. Досить скоро єврейська община стала найчисельнішою в Станиславові, а у привілеї Андрія Потоцького від 17 вересня 1662 року євреям надавалося довічне право проживати в місті, дозволялося заснувати школу, лазню й синагогу. Євреї торгували одягом, хутром, були ювелірами та корчмарями. Єврейські м’ясники поставляли свій товар до палацу Потоцьких. Дуже багато було шевців, ковалів, чоботарів, музикантів, різників, смолярів. Їм належали численні ґуральні та млини. Але за період у півтора року, під час окупації міста нацистами їхня чисельність радикально скоротилася.

           З близько 50 тисяч євреїв, які мешкали у Станиславові, після звільнення краю від нацистів восени 1944 р. вижили близько 150 осіб. Ці цифри ще більше підкреслюють страшну трагедію Голокосту. З кінця 1980-х років, коли чисельність єврейської громади була близько 1500 людей, 90% із них виїхало з міста. Нині у єврейській громаді Івано-Франківська близько 170 осіб.

           Вони багато моляться, а ще більше жартують, і оптимізму їм не позичати. Попри свою незначну чисельність, єврейська громада міста ретельно зберігає свої звичаї, дотримується традицій і дбає про свою релігійну споруду – єдину діючу в місті синагогу на вулиці Страчених. Також члени громади допомагають людям, які постраждали від війни. Єврейська громада Івано-Франківська здійснює роздачу гарячих обідів і продуктових наборів потребуючим і вимушеним переселенцям, які зараз мешкають у нашому місті. Наразі вони надають підтримку понад 300 людям.

           Проєкт "Дослідження та збереження єврейської культурної спадщини на прикордонній території" (JCulture)  впроваджується в рамках Програми транскордонного співробітництва ЄІС Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна 2014-2020, що фінансується Європейським Союзом.