Департамент інвестиційної політики,
проєктів, міжнародних зв’язків,
туризму та промоцій міста
Івано-Франківської міської ради
Інновації Розвиток Інвестиції Туризм Бізнес Міжнародна співпраця ЄС Промоція Стратегія Ринок Торгівля Цінності Інтеграція Гранти Імідж Дипломатія Партнери Проєкти Можливості

#JCulture Єврейська пасха Песах

2022.04.14

   

           У рамках проєкту «Дослідження та збереження єврейської культурної спадщини на прикордонній території» знайомимо всіх зацікавлених з єврейськими святами та традиціями. Песах — центральне юдейське свято на згадку про Вихід з Єгипту. Євреї відзначають Великдень за своїм календарем. Перший місяць називається Нісан, він відповідає періоду березня-квітня в григоріанському календарі. Свято Песах починають відзначати на 14-й день протягом семи діб. Причому, на території Ізраїлю перший і останній дні — вихідні, а для єврейської діаспори в інших країнах святкування продовжують ще на добу.

           У 2022 році юдеї відзначають своє свято з 14 по 23 квітня. Увечері 14 числа сім'я збереться за столом, запрошуючи на вечерю (седер) всіх нужденних і тих, хто з якоїсь причини не може зустріти Песах зі своєю сім'єю. Євреї готують традиційні страви. Існує декілька традицій святкування єврейської Пасхи. Основна особливість – це заборона на пиво, дріжджовий хліб, макарони й усі продукти, які пройшли процес бродіння. Вони також мають особливу назву – хамец. Річ у тому, що, йдучи з Єгипту, євреї не мали часу пекти традиційний хліб, тому вони встигли припасти у дорогу перепічки з тіста, яке ще не зійшло.

           У зв’язку з цим у період свята можна їсти лише прісний хліб, який має свою назву – маца. Під час вечері євреї випивають чотири келихи вина - за кількістю обіцянок, даних Богом. П'ятий келих наливають, але залишають недоторканим - він призначений для пророка Еліяха. Також іудеї читають молитви і благословення, а в кінці вечері з'їдають по шматочку маци. Наступні дні — вихідні, коли євреї відпочивають і продовжують благословляти Бога.

           В останній день Песаха юдеї читають уривок з Тори — розповідь про те, як Фараон погнався за юдеями, хоча обіцяв відпустити їх. Води Червоного моря розступилися перед втікачами, але зімкнулися перед правителем, і він не зміг наздогнати людей. Обов'язкова умова для відзначення Песаха — ніякої роботи в перший і останній дні свята, а також абсолютно новий посуд для священної вечері.

           Проєкт "Дослідження та збереження єврейської культурної спадщини на прикордонній території" (JCulture)  впроваджується в рамках Програми транскордонного співробітництва ЄІС Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна 2014-2020, що фінансується Європейським Союзом.