Департамент інвестиційної політики,
проєктів, міжнародних зв’язків,
туризму та промоцій міста
Івано-Франківської міської ради
Інновації Розвиток Інвестиції Туризм Бізнес Міжнародна співпраця ЄС Промоція Стратегія Ринок Торгівля Цінності Інтеграція Гранти Імідж Дипломатія Партнери Проєкти Можливості

Квіти Незалежності від ковалів!

2021.10.08

     Галерея кованих скульптур Івано-Франківська поповнилась ще одним подарунком від ковалів. Цього разу з нагоди річниці Незалежності України, саме тому -  «Квіти Незалежності». 7 вересня у сквері біля Пасажу Гартенбергів представники ГО «Свято ковалів»  встановили змонтовану композицію.  

     Ідея створення композиції виникла в результаті відвідання Івано-Франківського Локомотиворемонтного заводу, ознайомлення з процесом виробництва, а особливо з ковальським цехом. Для композиції вирішили використати вживані елементи продукції заводу та старі колійові рельси.

     Пригадаємо, що скульптуру було створено під час проведення мистецьких заходів на Івано-Франківському ЛРЗ з нагоди Дня Незалежності на «Станції ковальська», де працювали ковалі. Формат фестивальних кувань мав свою специфіку. Як казали самі ковалі: «Це стисле в часі і обмежене в просторі дійство, де збирається команда різноманітних за віком, досвідом, умінням ентузіастів для вирішення задачі. Тому результат завжди непередбачений, але завжди наповнений позитивною енергетикою». До ковальської локації на ЛРЗ  долучилися два десятки майстрів з Івано-франківська, Чернівців, Вижниці, Львова. Завданням було викувати авторські пелюстки  до трьох квіток, в основі яких були підібрані старі вагонні шестерні. Кількість пелюсток вийшла символічною- 30шт -  30 років Незалежності. Стебла квіток виконали з рельсів спільно з ковалями заводської кузні на 2-х тонному молоті, що було вперше в історії наших кувань.

     Важливою складовою стало долучення гостей фестивалю, особливо дітей, які разом з майстрами- наставниками кували свої пелюстки.

     Щиро дякуємо за подарунок! Особлива подяка головному ковалю Івано-Франківська Сергію Полуботьку та його команді,  а також працівникам ковальського цеху Локомотиворемонтного заводу.