Департамент інвестиційної політики,
проєктів, міжнародних зв’язків,
туризму та промоцій міста
Івано-Франківської міської ради
Інновації Розвиток Інвестиції Туризм Бізнес Міжнародна співпраця ЄС Промоція Стратегія Ринок Торгівля Цінності Інтеграція Гранти Імідж Дипломатія Партнери Проєкти Можливості

#NEF Екосистема інновацій: як в регіонах України формують сприятливе середовище для ідей, людей та бізнесу

2024.01.22

Війна – чи це час для інновацій?

        Трагічний воєнний період, що його переживає Україна, парадоксально, але стає для неї, водночас, вікном можливостей. Адже реформи і модернізацію, на які раніше знадобилися б роки й роки, необхідно буде здійснити швидко, подекуди "з нуля", а це ефективніше, ніж перебудовувати стару систему, старі об’єкти, старі підходи. Водночас брак ресурсів, людського капіталу, фінансування змушують шукати інноваційні рішення, які б компенсували нестачу – з одного боку, і рухали б країну вперед, аби через війну  не збільшувати розрив з технологічними лідерами – з другого.

        Утримувати баланс і розвиватися наша країна змогла завдяки підтримці партнерів, в першу чергу – Європейського Союзу. Там вважають, що Україна заслуговує на статус "цифрового чемпіона" і допомагають розвивати цю перевагу, надаючи сталу підтримку для посилення кіберстійкості та безпеки цифрових державних послуг.

        Якщо ж говорити про інновації загалом, то Україна бере участь у флагманській інноваційно-дослідницькій програмі Horizon Europe на рівних з країнами-членами ЄС. Незабаром у Києві буде відкрито представництво Horizon Europe, яке допоможе максимально скористатися доступними можливостями. Про цей та інші інструменти підтримки – далі.

ЄС відкриває вікно можливостей

        Попри збитки, завдані російською війною науково-дослідній інфраструктурі України – а 15% її було пошкоджено або знищено - станом на листопад 2023 року українські суб’єкти дослідницької та інноваційної діяльності вже беруть участь у 110 грантових проєктах Horizon Europe із фактичним фінансуванням з боку ЄС в обсязі 27,6 мільйонів євро. Наразі ведеться підготовка ще 29 грантів Horizon Europe із залученням українських учасників.

        Нещодавно Фонд EU for Ukraine схвалив інвестиції у розмірі €25 млн для Horizon Capital Growth Fund IV, спрямовані на зміцнення малого та середнього бізнесу в Україні та Молдові. В фокусі програми -  компанії з невеликими активами, багаті на людський капітал, і технологічні компанії, орієнтовані на експорт.  Інвестиції в HCGF IV знаменують перший проєкт Фонду ЄС для України, ініційований ЄІБ навесні 2023 року. Цей фонд є частиною ширшої ініціативи ЄС для України, метою якої є оперативна відповідь на  її нагальні потреби та підтримка економічної стабільності.

        Більше інформації на сайті.

        Втілюють проєкт “Нова економіка Івано-Франківська” спільно Виконавчий комітет Івано-Франківської міської ради, інноваційний центр  Promprylad.Renovation, урбаністична лабораторія METALAB, агенція економічного розвитку PPV Knowledge Networks та платформа Тепле Місто.