Департамент інвестиційної політики,
проєктів, міжнародних зв’язків,
туризму та промоцій міста
Івано-Франківської міської ради
Інновації Розвиток Інвестиції Туризм Бізнес Міжнародна співпраця ЄС Промоція Стратегія Ринок Торгівля Цінності Інтеграція Гранти Імідж Дипломатія Партнери Проєкти Можливості

#NEF Мейкерспейс і медицина: як з допомогою 3D-друку створюють медичні інновації

2023.08.28

       На третьому поверсі мейкерспейсу Парасолька знаходиться майстерня 3D-друку “3DStorm”. Вона складається з двох частин. В першій – переважно комп’ютери. В іншій, затемненій кімнаті зі штучним освітленнням – 3D- принтери різних моделей. 

       Тут створює різноманітні 3D-проєкти Антон Шелест – медик, який працює лікарем-рентгенологом в дитячій лікарні, а у вільний час створює проєкти на 3D-принтерах у мейкерспейсі Парасолька. 

       Антон є співавтором декількох патентів та мріє створити в Івано-Франківську потужну 3D-ферму з найновішим обладнанням. Антон розповів, як з медицини він прийшов у 3D-друк та як, поєднуючи ці дві теми у своїй діяльності, працює над створенням інновацій в медицині.

       Я дізнався про Парасольку давно, слідкував за проєктом ще з початку створення, але тут в мейкерспейсі зараз я новенький (Антон є резидентом близько року – прим.НЕФ)
Спочатку привіз сюди своє обладнання, це близько семи принтерів. Пізніше з колегами організували на парасольці 3D-ферму, вони теж привезли туди свої принтери. Так почали тут друкувати для різних проєктів. Зараз в майстерні працює двадцять 3D-принтерів.
       Десь на 5-6 курсі університету я прочитав статтю в медичному журналі про використання технологій 3D друку для індивідуальної хірургічної навігації в операціях. З 3D-моделі кістки створюється спеціальна накладка для тієї частини кістки, яку оперують, таким чином за допомогою спеціальних інструментів полегшується доступ для хірурга. Почав детальніше вивчати цю тему. Зараз я працюю з різними проєктами, але переважно цікавлять проєкти на медичну тему. 

       Дізнатись більше можна за посиланням на сайті.

       Втілюють проєкт “Нова економіка Івано-Франківська” спільно Виконавчий комітет Івано-Франківської міської ради, інноваційний центр  Promprylad.Renovation, урбаністична лабораторія METALAB, агенція економічного розвитку PPV Knowledge Networks та платформа Тепле Місто.