Департамент інвестиційної політики,
проєктів, міжнародних зв’язків,
туризму та промоцій міста
Івано-Франківської міської ради
Інновації Розвиток Інвестиції Туризм Бізнес Міжнародна співпраця ЄС Промоція Стратегія Ринок Торгівля Цінності Інтеграція Гранти Імідж Дипломатія Партнери Проєкти Можливості

#NEF Нова економіка Івано-Франківська: знайомимо спільноти науковців та підприємців

2023.02.13

     Одним із завдань проєкту «Нова економіка Івано-Франківська» є розвиток прикладної науки та стимулювання появи наукоємних бізнесів в Івано-Франківську. В рамках проєкту буде відкрита наукова лабораторія на території одного з корпусів інноваційного центру Промприлад.Реновація. І вже зараз відбувається взаємодія спільнот бізнесу та науковців між собою на спільних подіях, в спільних проєктах та заходах.

     Нетворкінг «Технологія біодизайну: як це працює на практиці» став справді унікальною подією для Івано-Франківська, тому що об’єднав різні теми: науку, бізнес та мистецтво. Підприємці відвідали наукову біолабораторію на кафедрі біохімії та біотехнологій ПНУ в Івано-Франківську та прослухали лекцію біодизайнерки Даші Цапенко, яка в науковій лабораторії в Нідерландах досліджує теми на перетині агропромисловості, їжі та сталої моди, поєднуючи інновації, дизайн та мистецтво.

     Знайомство з прикладною наукою під час екскурсії в біолабораторію мікроклонального розмноження рослин на кафедрі біохімії та біотехнологій Прикарпатського Національного Університету в Івано-Франківську виявилось цікавим досвідом для підприємців. Після безлічі запитань до науковців та огляду різних боксів та кабінетів кафедри є розуміння, чим тут займаються науковці та як їхні розробки працюють на практиці.

     Що таке мікроклональне розмноження рослин та до чого тут лабораторія? Це сучасний різновид розмноження рослин в стерильних умовах, при якому внаслідок оптимального фізико-хімічного балансу вирощується однорідний, очищений від вірусів та хвороб посадковий матеріал. Мікроклональне розмноження дозволяє покращувати якість саджанців, які в природніх умовах складніше виростити. Ефективність росту таких рослин приблизно на 30 % більша, ніж звичайних, які розмножуються іншим методом.

     Для чого це роблять? Для виведення нових культур, підсилення певних характеристик рослин, покращення якості посадкового матеріалу. Кожна рослина потребує певного набору макро-, мікро- елементів, фіто-гормонів і вітамінів. Науковці розробляють найкращі співвдношення цих елементів для створення середовищ для розмноження рослин, цей процес може займати 1-3 роки.

     Як обирають рослини? Зазвичай, це рослини, які цікаві з наукової точки зору та ті, яких потребує агропромисловий ринок, наприклад, саджанці нових для України культур, або тих, які складно виростити в звичайних умовах. Тут вирощують морозостійкі ківі, троянди, карликовий банан, різні ягоди: лохину, ожину, княженіку, джинуру (лікарська рослина, яка знижує рівень глюкози в крові та має потенціал у лікуванні діабету). Досліджують і вирощують не лише їстівні види рослин.

     Чи допомагає наука бізнесу і як використовуються результати досліджень? Науковці кажуть, що переважно результати їхньої роботи — це наукові статті та патенти. Але у цій лабораторії, наприклад, вони можуть надавати рекомендації агробізнесу щодо оптимальної кількості корисних речовин в середовищі, в якому зростає рослина. Це дозволяє оптимізувати бюджети на використання добрив. Можуть розробити найкращі середовища для акліматизації рослин, покращити якусь із властивостей того чи іншого виду саджанців, наприклад, морозостійкість. А також проконсультують агропідприємства щодо створення власної лабораторії.

     Доценти кафедри Дмитро Господарьов та Віктор Гусак детально розповіли, чим займаються науковці в стінах лабораторії та показали, як усе працює. Завідувач кафедри Марії Байляк познайомила із дослідженнями, над якими зараз працюють науковці.

     Після екскурсії в лабораторію учасники відвідали лекцію Даші Цапенко — біодизайнерки, викладачки Design Academy Eindhoven, дослідниці біодизайну. Даша також працює з рослинами — створює «живий» одяг, використовуючи технології біодизайну. Дизайнерка 23 роки прожила в Україні та 7 років проживає у Нідерландах. Після навчання в академії дизайну перші проєкти були пов’язані з архітектурою. Пізніше її зацікавила тема одягу та його впливи на тіло людини. Так прийшла ідея створення «живого» одягу, в якому паростки рослин поєднуються з різними матеріалами. Одяг який розробляє Даша — це пророщені на конопляному матеріалі міцелій, паростки різних рослин. Тут багато досліджень та мистецтва, але саме через мистецтво, за словами Даші, можна змінювати сприйняття одягу та значення моди в майбутньому. Включення біології в дизайн одягу є на сьогодні відносно новою технологією і біодизайнерка розвиває цей напрямок.

     Нетворкінг відбувся в рамках проекту «Нова економіка Івано-Франківська (NEF)» — це  проєкт, який передбачає процес трансформації міста у конкурентоспроможний інноваційний економічний центр. Проект впроваджує консорціум партнерів: Виконавчий комітет Івано-Франківської міської ради, інноваційний центр Promprylad.Renovation, урбаністична лабораторія METALAB, агенція економічного розвитку PPV Knowledge Networks та платформа Тепле Місто .Зміст цієї публікації є виключно відповідальністю урбаністичної лабораторії METALAB та не обов’язково відображає точку зору Європейського Союзу.