Департамент інвестиційної політики,
проєктів, міжнародних зв’язків,
туризму та промоцій міста
Івано-Франківської міської ради
Інновації Розвиток Інвестиції Туризм Бізнес Міжнародна співпраця ЄС Промоція Стратегія Ринок Торгівля Цінності Інтеграція Гранти Імідж Дипломатія Партнери Проєкти Можливості

#NEF Понад 180 місцевих та релокованих підприємців отримали підтримку в рамках проєкту

2022.12.28

           Понад 180 місцевих та релокованих підприємців отримали підтримку в рамках проєкту “Нова економіка Івано-Франківська”

          12 тренінгів, 4 нетворкінги, 30 залучених експертів, які провели 245 бізнес-консультацій, більш ніж 180 місцевих та релокованих підприємців, які взяли участь в подіях проєкту — такі результати діяльності проєкту Нова економіка Івано-Франківська під час підтримки кризового координаційного центру Save Business Now з квітня по грудень, за 9 місяців повномасштабної війни.

           Івано-Франківськ став одним із тих міст, в якому  знайшли тимчасовий чи постійний прихисток підприємці, в містах яких внаслідок повномасштабної російської агресії велись і ведуться активні бойові дії.

           Кризовий координаційний центр Save Business Now з перших днів війни підтримав  бізнес і підприємців, які релокувалися в Івано-Франківськ.

           Проєкт “Нова економіка Івано-Франківська” підтримав діяльність кризового координаційного центру Save Business Now і як відповідь на виклики війни реалізував активності для підтримки місцевого та релокованого бізнесу. 

           Такою підтримкою стали безкоштовні тренінги від практикуючих експертів, нетворкінгові події, безкоштовні консультації від спеціалістів, які фінансуються проєктом протягом першого року діяльності, з квітня 2022 по березень 2023 р.

           В рамках проєкту “Нова економіка Івано-Франківська” з  квітня по грудень понад 180 підприємців відвідали 12 безкоштовних тренінгів на різні теми: маркетинг, експорт, персональний брендинг, співпраця з медіа, розробка цифрових продуктів, успішний досвід релокацї, підтримка команди в час війни та управління командою, та ін. Команда проєкту запросила  12 практикуючих  спікерів-професіоналів, які ділились своїм досвідом з  учасниками — місцевими та релокованими підприємцями, представниками мікро-, малого та середнього бізнесу. В середньому кожен тренінг відвідали близько 40 учасників.

           Ганна Якушко, власниця інтернет-магазину безглютенових продуктів: “Мені як мікропідприємцю було дуже цінно отримати підтримку, корисну інформацію і нові знайомства. Деякі комунікації переросли в дружбу, а деякі в спільні проекти й це ще одна важлива цінність вашого проекту. Коли як не зараз об’єднуватись і створювати щось разом, підтримуючи і надихаючи один одного”.

           Ще одним корисним форматом для бізнесу стали нетворкінги, серед яких — нетворкінг для дизайнерів, архітекторів та виробників на тему “Дизайн як бізнес”, який дав поштовх наступній події — “Factory tour”  — екскурсія на 3 виробничі підприємства Івано-Франківська. Також відбувся нетворкінг спільно з діловим бізнес-клубом з Чернівців Chernivtsi Business Group та підсумковий нетворкінг спільно з бізнес-асоціацією Івано-Франківська (БАІФ), на якому на панельній дискусії представники бізнесу розповіли  про свої найбільші виклики 2022 року. Цікаво, що бізнесу, хоч і складно, але він продовжує розвиватись, деяким компаніям вдалось навіть збільшити обсяги продажу.

           Руслан Колішенко, підприємець, капітан ЗСУ, амбасадор бізнес-спільноти BOARD: “В першу чергу події спільноти Save Business Now - це нові цікаві знайомства та дуже якісний нетворкінг. Було дуже багато цікавої та цінної інформації, обмін думками, круті спікери та можливість поставити свої запитання їм. Мене, наприклад, це дуже мотивує створювати робочі місця, вкладати кошти в нові ідеї — це дуже потужна енергія для розвитку себе, як особистості. Я не готовий виділити когось конкретно зі спікерів, бо всі були по своєму унікальні та цінні. Просто з кожного заходу ти береш собі частинку потрібного саме тобі. В цьому і весь кайф таких подій. Плюс це круто вирівнює твій емоційний фон, підбадьорює, мотивує і тд.”.

           У форматі “Швидка бізнес-допомога” 30 експертів провели 215 безкоштовних консультацій для бізнесу на різні теми: маркетинг, продажі, бізнес-процеси, експорт, грантове фінансування, бізнес-стратегія, управління персоналом та інші.

           “Формат коротких консультацій допомагає сфокусуватись на конкретному запиті, отримати поради й рекомендації у формі концентрованої інформації. І навіть якщо якась із тем не здавалась пріоритетною — завдяки консультаціям є розуміння, куди звернути фокус уваги” - каже Вікторія Іванова, засновниця Kryza Store, яка завдяки консультації в експертки з грантів Люби Мочарської та підібраній грантовій програмі написала грантову заявку і її компанія отримала підтвердження фінансової допомоги від ООН для релокованих підприємств в Івано-Франківській області.

           В рамках проєкту є також доступними двогодинні консультації, та довші формати консалтингу для бізнесу. З квітня по грудень відбулось понад 30 двогодинних  консультацій. Зареєструватись на такі консультації можна за посиланням.

           Для Оксани Архипчук, засновниці мережі малих шкіл Kaizen, результатом консалтингу стала нова бізнес-стратегія школи із довгостроковим плануванням розвитку  до 2025 року:  “Підхід експертів був чітким і зрозумілим, програма “Нова економіка Івано-Франківська” виявилась дуже корисною для мене.

           Я консультувалась у кількох спеціалістів: з маркетингу, розвитку бізнесу та стратегії. На швидкій бізнес-допомозі є можливість формувати короткострокові запити та швидко отримувати відповіді від профільних спеціалістів. На двогодинних консультаціях є можливість сфокусуватись на конкретній темі та опрацювати її”. 

           За 9 місяців кризовий координаційний центр Save Business Now з підтримкою проєкту “Нова економіка Івано-Франківська” допомогли багатьом підприємцям.

За цей час було багато надихаючих історій, теплих зустрічей та корисних знайомств.

           Проєкт “Нова економіка Івано-Франківська” продовжить свою діяльність з підтримки та допомоги у розвитку мікро-, малого та середнього бізнесу в Івано-Франківську.

           Дмитро Мельникович, експерт з розвитку персонального брендингу,  Віцепрезидента з PR в IТ Ukraine Association: “На мою, думку такі події дуже ефективні, тому що бізнесмени, підприємці можуть прийти й відразу отримати пораду від компетентних експертів. Такі зустрічі зараз дуже на часі, бо допомагають бізнесу в скрутний час. Вдячний за чіткість, конструктивність та корисність порад від експертів, все пройшло дуже вдало”.

           Проекту «Нова економіка Івано-Франківська (NEF)» — це  проєкт, який передбачає процес трансформації міста у конкурентоспроможний інноваційний економічний центр. Проект впроваджує консорціум партнерів: Виконавчий комітет Івано-Франківської міської ради, інноваційний центр Promprylad.Renovation, урбаністична лабораторія METALAB, агенція економічного розвитку PPV Knowledge Networks та платформа Тепле Місто.