Департамент інвестиційної політики,
проєктів, міжнародних зв’язків,
туризму та промоцій міста
Івано-Франківської міської ради
Інновації Розвиток Інвестиції Туризм Бізнес Міжнародна співпраця ЄС Промоція Стратегія Ринок Торгівля Цінності Інтеграція Гранти Імідж Дипломатія Партнери Проєкти Можливості

#NEF Технологія біодизайну

2023.02.09

     Одяг з рослин, який треба “вигулювати”, виробництво штучної шкіри з міцелію, дослідження дрозофіл та вирощування саджанців рослин в ефективних середовищах для покращення їхньої якості та виведення нових культур — про всі ці неймовірні речі дізнавались учасники нашої події "Технологія біодизайну" 7 лютого.

     Знову повний зал і нас захоплює інтерес слухачів до теми науки і її практичного застосування. Спікерка події — Даша Цапенко, яка включає біологію в процес створення дизайнерського одягу з рослин. Даша досліджує перетини агропромисловості, їжі та сталої моди, поєднання науки, дизайну та мистецтва. Даша 23 роки прожила в Україні та 7 років проживає у Нідерландах. “Живий” одяг який розробляє Даша — це пророщені на конопляному матеріалі міцелій, паростки різних рослин. Тут багато досліджень та мистецтва, але саме через мистецтво, за словами Даші, можна змінювати сприйняття одягу та значення моди в майбутньому. Включення біології в дизайн одягу є на сьогодні відносно новою технологією, і біодизайнерка розвиває цей напрямок.

     Під час події учасники також відвідали кафедру біохімії та біотехнології Прикарпатського Національного Університету Івано-Франківська, куди нас запросили науковці.

     Подивились, як працює команда кафедри, дізнались, які дослідження проводять, побачили наукові статті, які видрукувані й розміщені в холі кафедри з позначками індексів цитувань та impact factor і надихаючими підписами “Greetings!” від колег. Кафедра співпрацює з іноземними колегами-науковцями, роблять спільні проєкти, отримують гранти на дослідження (наприклад, від Національного фонду досліджень України) Відкриті двері кафедри для знайомства підприємців з роботою науковців — це хороший і надихаючий приклад взаємодії цих двох середовищ — науки та бізнесу. Ми починаємо знайомитись і знайомити їх між собою.

     Під час екскурсії ми запитували науковців — як бізнесу співпрацювати з ними та як комерціалізуються прикладні дослідження? Частково така співпраця відбувається, але інтерес поки що не дуже значний. Одним із наших завдань в рамках проєкту Нова економіка Івано-Франківська є стимулювання появи наукоємких бізнесів в місті та регіоні та створення для цього інфраструктурних умов, в яких така співпраця буде можливою. Ми віримо, що післявоєнне відновлення в країні буде також відбуватись в сфері співпраці науки та бізнесу.

     Дякуємо доцентам кафедри Дмитру Господарьову та Віктору Гусаку за те, що детально розповіли, чим займаються науковці в стінах лабораторії та показали нам, як усе працює. Також дякуємо завідувачу кафедри Марії Байляк, яка познайомила із кількома дослідженнями, над якими зараз працюють науковці. Слідкуйте за нашими анонсами — далі більше і цікавіше.

     Подія проводилась в рамках в рамках проекту «Нова економіка Івано-Франківська (NEF)» — це  проєкт, який передбачає процес трансформації міста у конкурентоспроможний інноваційний економічний центр. Проект впроваджує консорціум партнерів: Виконавчий комітет Івано-Франківської міської ради, інноваційний центр Promprylad.Renovation, урбаністична лабораторія METALAB, агенція економічного розвитку PPV Knowledge Networks та платформа Тепле Місто.