Департамент інвестиційної політики,
проєктів, міжнародних зв’язків,
туризму та промоцій міста
Івано-Франківської міської ради
Інновації Розвиток Інвестиції Туризм Бізнес Міжнародна співпраця ЄС Промоція Стратегія Ринок Торгівля Цінності Інтеграція Гранти Імідж Дипломатія Партнери Проєкти Можливості

#NEF “Розвиваємо стійкість: як турбуватися про себе і колектив у часи війни”

2023.03.17

      Цієї середи ми провели цікаву та пізнавальну подію “Розвиваємо стійкість: як турбуватися про себе і колектив у часи війни”, на яку запросили Наталію Валевську - сертифіковану тренерку за Моделлю стійкості спільнот. Наталя поділилась з нами своїм досвідом роботи за цією моделлю, розповіла багато цікавих фактів про нейробіологію, стійкість людини в стресових ситуацій та поділилась практиками, які мають на меті збільшити стресостійкість та врівноважити у складних ситуаціях.

      Нижче поділимося з вами цими практиками та шляхами їх реалізації від спікерки.

  • Зчитування. Спробуйте просканувати своє тіло на наявність чогось, що дає вам приємні емоції. Це може бути спогад, інша людина, подія тощо. Вчіться сканувати своє тіло і знаходити там теплі імпульси.
  • Ресурсність. Ресурсність - це здатність справлятися зі стресом, проходити труднощі, приймати важкі рішення. Подумайте, що саме вам її дає в тяжкі моменти. Власним ресурсом можуть бути події, людина, теплі спогади, фото з дитинства.
  • Заземлення. Заземлення - це про увагу до контакту тіла з поверхнею, яка дає вам опору в цей момент. Це може бути підлога, земля, стіна. Така практика допомагає заспокоїтись та “скинути” стрес на опору.
  • Миттєва допомога. Допомагає тут і зараз заспокоїтись та перемикнути увагу на щось інше: порозглядайте кольори, форми, текстури, кімнату, в якій перебуваєте, порахуйте великі числа в голові тощо.
  • Жестикуляція. Ми мало уваги звертаємо на жести, які ми робимо в різних ситуаціях несвідомо. Поспостерігайте за собою та зауважте, які жести ви використовуєте під час стресових ситуацій. Це дасть вам змогу використовувати їх надалі свідомо і мати над цим контроль.

      Під час заходу, учасники лекції активно долучалися до практичних вправ, які проводила спікерка Наталія Валевська, щоб перевірити їх ефективність на практиці. Хочемо висловити подяку Наталії та всім учасникам за чудовий вечір, сподіваємось, всім було комфортно та пізнавально.

      Подія відбулася в рамках проєкту «Нова економіка Івано-Франківська (NEF)» — це  проєкт, який передбачає процес трансформації міста у конкурентоспроможний інноваційний економічний центр. Проект впроваджує консорціум партнерів: Виконавчий комітет Івано-Франківської міської ради, інноваційний центр Promprylad.Renovation, урбаністична лабораторія METALAB, агенція економічного розвитку PPV Knowledge Networks та платформа Тепле Місто .Зміст цієї публікації є виключно відповідальністю урбаністичної лабораторії METALAB та не обов’язково відображає точку зору Європейського Союзу.