Департамент інвестиційної політики,
проєктів, міжнародних зв’язків,
туризму та промоцій міста
Івано-Франківської міської ради
Інновації Розвиток Інвестиції Туризм Бізнес Міжнародна співпраця ЄС Промоція Стратегія Ринок Торгівля Цінності Інтеграція Гранти Імідж Дипломатія Партнери Проєкти Можливості

#NEF Тренінг “Один в полі не воїн: ефективна команда як запорука успіху”

2022.11.07

      Що вирізняє команду від групи людей? Розуміння того, куди ви рухаєтесь разом. Тобто, спільна ціль. На тренінгу про ефективне управління командами Оксана Камінська, директорка з розвитку ресторанної мережі, яка має понад 10 років досвіду на керівних позиціях, розповіла про кроки, які допоможуть керівнику досягати з командою спільних цілей максимально ефективно.

      Оцініть реальну структуру команди. Чесний аудит дає розуміння реальної ситуації. Наприклад, в команді зажди є людина, до якого прислухаються. Це може бути як керівник, так і людина на зовсім іншій посаді. Якщо ви розумієте, що менеджер не має тісного зв’язку з командою і люди в кризових ситуаціях звертаються до іншої людини в команді — в такому разі ваша комунікація як керівника має бути і з формальним, і з неформальним лідером.

      Створіть матрицю процесів. Це потрібно для того, щоб проаналізувати реальну ситуацію з ролями в команді, в іншому випадку ви лише здогадуєтесь про дійсні ролі. Деколи перелік обов’язків не збігається з тим, на яку посаду реально наймають людину. Така матриця допоможе в ефективному підборі членів команди. Розуміючи процеси, які потрібно закривати, ви будете підбирати на них найбільш відповідних людей.

      Виберіть оптимальні для себе інструменти в управлінні командою. Визначте, як часто проводите регулярні збори, як обмінюєтесь документами, яку методологію в управлінні використовуєте (наприклад, scrum, canban, waterfall), які інструменти використовуєте для постановки завдань та отримання зворотного зв’язку. Плануйте роботу. Чи потрібно планувати в час війни?

      Плануйте в залежності від типу вашої діяльності. Для довгострокового планування важливо розуміти де ви хочете бачити компанію через 2 роки, а тактичні кроки плануйте в залежності від ситуації. Можете планувати на кілька днів — плануйте на кілька днів. Бачите, що горизонт планування тиждень — плануйте тиждень. Але планувати важливо.

      Ставте цілі та доносьте їх команді. Якщо ваші цілі ніде не зафіксовано — вважайте що їх немає. Якщо цілі не проговорені з командою — вважайте, що ця ціль є лише у вас. Важливо комунікувати цілі максимально чітко. Для постановки цілей Оксана рекомендує звернутись до методу OKR (Objectives and Key Results): визначте глобальну ціль, опишіть результати, за якими будете розуміти, що ви її досягаєте, і відслідковуйте досягнення.

      Налагоджуйте комунікацію в команді. Найбільша проблема в комунікації — це ілюзія, що вона відбулась (Джордж Бернард Шоу). Не думайте, що якщо люди працюють в одному приміщенні і над одним завданням, вони усі однаково розуміють, що відбувається. Це не так. Для кращої комунікації важливо мати один канал для усієї команди, якщо у вашій команді є кілька підрозділів і напрямків — комунікуйте з людьми в окремих каналах. Комунікація — це двосторонній процес, і основна причина конфліктів — це непорозуміння в процесі комунікації.

      Ми дякуємо учасникам за активність, за запитання та за динаміку, спікерці — за цікавий та корисний тренінг. Слідкуйте за анонсами, наступні події вже незабаром.

      Подія відбулася в рамках проекту «Нова економіка Івано-Франківська (NEF)» — це  проєкт, який передбачає процес трансформації міста у конкурентоспроможний інноваційний економічний центр. Проект впроваджує консорціум партнерів: Виконавчий комітет Івано-Франківської міської ради, інноваційний центр Promprylad.Renovation, урбаністична лабораторія METALAB, агенція економічного розвитку PPV Knowledge Networks та платформа Тепле Місто.