Департамент інвестиційної політики,
проєктів, міжнародних зв’язків,
туризму та промоцій міста
Івано-Франківської міської ради
Інновації Розвиток Інвестиції Туризм Бізнес Міжнародна співпраця ЄС Промоція Стратегія Ринок Торгівля Цінності Інтеграція Гранти Імідж Дипломатія Партнери Проєкти Можливості

#NEF Від ідеї до патенту: як програма інноваційних ваучерів допомагає бізнесу Івано-Франківська

2024.01.30

       Марта Кондрин – співвласниця бізнесу з виробництва шкіряних виробів. Як підприємиці і дослідниці, їй цікаво створити екологічну альтернативу шкірі. Саме над цим Марта працює вже більше року та має успіх у створенні прототипів штучної шкіри з міцелію гриба.

       Це не нова технологія у світі, проте коли проходити цей шлях з нуля, а не використовувати існуючі патенти, у дослідників в процесі виникає власна технологія. Власне, технологія яку створює Марта має відмінності від тих, що вже є на ринку. 

       Саме на патентування цієї технології Марта використала інноваційний ваучер, який отримала як переможниця конкурсу

Про проєкт та патентування технології вирощення

штучної шкіри з міцелію гриба

       Про ваучери я дізналася з соціальних мереж, також чула про це на Промприладі. В цей час познайомилася з патентами як процесом. Поговорила з партнеркою по бізнесу і після розмови ми визначилися, що важливо захищати свої ідеї. Хоча, спочатку я не вбачала потреби в отриманні патенту на технологію. Вважала, що патенти потрібні тоді, коли вже є великий бізнес, але це зовсім не так. Вирішила податись на програму інноваційних ваучерів, а після того, як стала однією із двадцяти переможців – разом із патентним повіреним подала заявки на реєстрацію патенту та  реєстрацію торгової марки. Найцікавішим було процес підготовки патенту –  ми працювали з спеціалістом, прописували все, це досить цікаві процеси, це було щось нове для мене. Я описувала основні тези, а технічний спеціаліст  аналізував існуючі технології, порівнював, описував формулу. Ми отримали дуже багато рекомендацій до нашого процесу на майбутнє. 

       Процес патентування займає 2 роки. Йде процес перевірки, і тільки після завершення цього процесу ми можемо отримати свідоцтво. Окрім технології можна також патентувати виробничий процес та готовий продукт, це є в наших планах. 

       Важливо патентувати і торгову марку, адже можна одного дня прокинутись – а твою назву вже використовує інша компанія. 

       Активно ми працювали близько двох місяців саме з патентним повіреним, коли все описували. Загалом на весь процес пішло близько 3-х місяців. Але ми коли подавались на ваучери, чітко розуміли, що саме робимо і для чого, тому вклались в такий час. Ми розуміли, якого спеціаліста залучати, що ми хочемо в результаті отримати. 

       Коли є патент – до тебе починають більш серйозно ставитись. Це вже сигнал, що ти не просто щось там вдома створюєш, а маєш серйозні наміри використовувати в бізнесі, для розвитку бренду. 

       Втілюють проєкт “Нова економіка Івано-Франківська” спільно Виконавчий комітет Івано-Франківської міської ради, інноваційний центр  Promprylad.Renovation, урбаністична лабораторія METALAB, агенція економічного розвитку PPV Knowledge Networks та платформа Тепле Місто.