Департамент інвестиційної політики,
проєктів, міжнародних зв’язків,
туризму та промоцій міста
Івано-Франківської міської ради
Інновації Розвиток Інвестиції Туризм Бізнес Міжнародна співпраця ЄС Промоція Стратегія Ринок Торгівля Цінності Інтеграція Гранти Імідж Дипломатія Партнери Проєкти Можливості

#NEF Відбувся перший семінар зі сталого будівництва

2024.03.22

       

       20 березня, в середу, провели перший відкритий семінар з сталого будівництва. Подію відвідали представники будівельник компаній, будівельники, архітектори, менеджер з енергоефективності, підприємці та зацікавлені жителі. Запросили спікерів: керівника з розвитку будівництва Промприладу, який презентував кейс ревіталізації Promprylad.Renovation Олександра Токмиленка, співзасновницю урбаністичної лабораторії MetaLab Анну Пашинську та проєктну менеджерку лабораторії Мар`яну Баран.
Олександр Токмиленко розповів про практики сталого будівництва на прикладі кейсу Промприладу, ділимося з вами основними тезами:

  • Промприлад стане однією з небагатьох комерційних будівель в Україні, що отримають сертифікацію у міжнародній системі сертифікації LEED. 
  • Значну частину демонтованого будматеріалу команда проєкту повторно використовувала на майданчику.
  • При оздобленні фасаду корпусу заводу використали цеглу з австрійських старих розібраних будинків, датованих кінцем 19 ст., яку самі ж і нарізали.
  • Повторно використали також бетонні конструкції, які подрібнили у щебінь та скляні блоки, які використовують для оздоблення, що дозволило також зекономити кошти.
  • Багато уваги було приділено проєктуванню, вентиляційним процесам, опаленню.

Детальніше про те, як відновлюється завод в центрі міста читайте у матеріалі.

Спікерки з METALAB, своєю чергою, поділилися своїм досвідом:

  • реалізації проєкту Co-Haty. Co-Haty. – ініціатива створення житла для внутрішньо-переселених осіб. Детальніше про проєкт можна прочитати на сайті лабораторії.
  • створення лабораторії, де перевикористовують матеріали, які не підходять для зовнішнього використання, каркасних функцій, але можна використовувати як інтер’єрні елементи тощо.
  • проведення різноманітних воркшопів: дизайнерський виріб з незвичного матеріалу, прилад освітлення з чайного гриба, меблі для Co-Haty.

Після виступів спікерів відбулась дискусія, яку фасилітував директор Агенції економічного розвитку PPV Володимир Воробей, та в якій взяли участь всі учасники семінару. Обговорювали важливі питання, такі як: чи актуально зараз для Франківська практики сталого  будівництва, які є труднощі та можливості в регіоні, що зупиняє процес (попит, ринок, погане регулювання історичних пам`яток).

  Втілюють проєкт “Нова економіка Івано-Франківська” спільно Виконавчий комітет Івано-Франківської міської ради, інноваційний центр  Promprylad.Renovation, урбаністична лабораторія METALAB, агенція економічного розвитку PPV Knowledge Networks та платформа Тепле Місто.