Департамент інвестиційної політики,
проєктів, міжнародних зв’язків,
туризму та промоцій міста
Івано-Франківської міської ради
Інновації Розвиток Інвестиції Туризм Бізнес Міжнародна співпраця ЄС Промоція Стратегія Ринок Торгівля Цінності Інтеграція Гранти Імідж Дипломатія Партнери Проєкти Можливості

#NEF Як енергетична компанія вдосконалює операційні процеси: бізнес-кейс

2023.08.31

      Ми зустрілися з командою АТ “Прикарпаттяобленерго”, щоб розпитати про участь компанії у  міжнародних проєктах з впровадження інноваційних рішень, проте під час попередньої розмови з керівником відділу стратегічного планування Андрієм Грабчуком дізнались про цікавий внутрішній проєкт компанії з вдосконалення внутрішніх бізнес-процесів і попросили поділитись досвідом. Запит на консалтинг з бізнес-процесів в рамках консультаційних програм проєкту Нова економіка Франківська є одним із найчастіших. І практичний досвід компанії, яка впроваджує ці інструменти, буде корисним підприємцям МСБ. 

      Ярослав Онуфрейчук, керівник групи з бізнес-аналітики та опису бізнес-процесів  розповів, як в Прикарпаттяобленерго підходять до оптимізації бізнес-процесів, які інструменти використовують та як малому бізнесу розпочати процес оптимізації.

  

     Підхід у вдосконаленні бізнес-процесів

 – Ярослав, з чого взагалі розпочинається вдосконалення бізнес-процесів*?

      Я.О.: Працюємо за певним алгоритмом. Спочатку беремо зріз процесу, детально структуруємо всю інформацію про нього: хто виконує, коли, скільки часу, на основі чого, чому саме так тощо. Потім проводимо функціональний аналіз, під час якого визначаємо де є зайві функції, суперечливі, неточності, ризики і згодом працюємо над пропозицією оптимізації: де можна зменшити, забрати зайві кроки, функції, що можна замінити, або передати на програмний рівень. Потім формуємо регламент, як і в якій послідовності кожна функція має виконуватись.

      У великих компаніях зазвичай для такого використовують спеціальне програмне забезпечення, яке дозволяє не тільки знайти проблеми, але й сформувати регламенти відповідно до чинного законодавства. Ми в АТ “Прикарпаттяобленерго” теж працюємо з таким програмним забезпеченням – німецькою програмою ARIS. Вона дозволяє проводити часовий аналіз процесів, тобто визначати скільки часу потрібно на виконання кожного процесу, який аналізується. Це дозволяє порахувати вартість виконання кожного процесу в робочих годинах і відносно потрібних часових проміжків (день, місяць, рік). 

      Наша компанія проводить оптимізацію бізнес-процесів вже досить довго, близько 13 років. Але це постійний процес, тут не можна один раз запровадити зміни чи покращення і зупинитися. Це постійна робота над удосконаленням, комунікацією, адаптацією тощо. Як показує практика, якщо якийсь процес довго залишається незмінним – він недієвий, неживий. Не існує процесу, який завмер і не змінюється. 

      Повна стаття за посиланням.

      Втілюють проєкт “Нова економіка Івано-Франківська” спільно Виконавчий комітет Івано-Франківської міської ради, інноваційний центр  Promprylad.Renovation, урбаністична лабораторія METALAB, агенція економічного розвитку PPV Knowledge Networks та платформа Тепле Місто.