Департамент інвестиційної політики,
проєктів, міжнародних зв’язків,
туризму та промоцій міста
Івано-Франківської міської ради
Інновації Розвиток Інвестиції Туризм Бізнес Міжнародна співпраця ЄС Промоція Стратегія Ринок Торгівля Цінності Інтеграція Гранти Імідж Дипломатія Партнери Проєкти Можливості

#NEF Як можна використовувати укриття після війни? MetaLab досліджував наявні практики оснащення бомбосховищ та укриттів у світі

2023.04.04

        Одним із перших і основних безпекових викликів після 24 лютого 2022 р. стала загроза життю людей, що призвело до пошуку укриттів для захисту від ракетних атак і бомбардувань. Такими укриттями з перших днів війни ставали об’єкти різних типів: від приміщень у комунальних і державних закладах (школи, ВУЗи, офіси державних компаній, станції метро, наявні бомбосховища й укриття тощо) до комерційних і житлових приміщень у цокольних чи підвальних поверхах (підвали приватних і житлових будинків, супермаркети, підземні паркінги).

        Довгий час бомбосховища й укриття були неактуальними для українських міст і нагальної потреби утримувати їх у придатному стані не було.

        Проєкт «Нова економіка Івано-Франківська», що фінансується в межах програми «Мери за економічне зростання» Європейського Союзу, передбачає частковий ремонт і переоблаштування укриття, що знаходиться в м. Івано-Франківськ на території Промприлад.Реновація — інноваційного центру на базі старого заводу.

        Під час ремонту команда застосує практики сталості, універсального дизайну та кругової економіки — кластер сталого будівництва є одним із трьох пріоритетних напрямів у проєкті «Нова економіка Івано-Франківська».

        Для цього команда урбаністичної лабораторії METALAB, як один із партнерів проєкту, досліджувала практики облаштування бомбосховищ у світі та, що важливо, їх використання у мирний час.

        Архітекторка та проєктна менеджерка Металабу Варвара Ягнишева проаналізувала досвіди країн, які використовували, будували чи модернізовували укриття в часи Другої світової війни, дій військових режимів, «холодної війни» та переоблаштовували, змінювали функції чи переобладнували їх у мирний час після зникнення прямих воєнних загроз.

        Завдання цього дослідження — проаналізувати сталі підходи інших країн у переоблаштуванні, зміні чи доповненні функцій наявних бомбосховищ, щоб показати, як у період післявоєнного відновлення Україна та зокрема м. Івано-Франківськ може змінити підхід до політик щодо будівництва, облаштування, ремонту й обслуговування наявних і нових укриттів та бомбосховищ, керуючись принципами сталого будівництва, універсального дизайну та кругової економіки.

        Ознайомитись з повним дослідженням можна за посиланням.

        Публікація створена у межах проєкту "Нова економіка Івано-Франківська" — це проєкт, який передбачає процес трансформації міста у конкурентоспроможний інноваційний економічний центр. Проект впроваджує консорціум партнерів: Виконавчий комітет Івано-Франківської міської ради, інноваційний центр  Promprylad.Renovation, урбаністична лабораторія METALAB, агенція економічного розвитку PPV Knowledge Networks та платформа Тепле Місто