Департамент інвестиційної політики,
проєктів, міжнародних зв’язків,
туризму та промоцій міста
Івано-Франківської міської ради
Інновації Розвиток Інвестиції Туризм Бізнес Міжнародна співпраця ЄС Промоція Стратегія Ринок Торгівля Цінності Інтеграція Гранти Імідж Дипломатія Партнери Проєкти Можливості

#NEF Як справи у бізнесу: відомі перші проміжні результати опитування про стан екосистеми інновацій та бізнес-середовища в Івано-Франківську.

2022.11.23

    

      В рамках проекту «Нова економіка Івано-Франківська – підтримка нових інноваційних кластерів економічної діяльності в Івано-Франківську» (NEF), який фінансується Європейським Союзом за програмою “Мери за економічне зростання”, триває опитування про стан підприємницького середовища та екосистеми інновацій в місті.

      Це перший крок, щоб виявити стан актуальних потреб та викликів місцевого бізнесу, дослідників, інноваторів, стартапів, громадських об'єднань.

      Наступним кроком є надання підприємцям консалтингової, інформаційної підтримки. Підприємці можуть отримати безкоштовну консультацію на тему, яка актуальна для їх бізнесу.

 

Перші висновки опитування

      Більшість серед тих, хто пройшов опитування — це мікро- та малий бізнес, таких компаній  — 88 %. Майже половина серед них (44%)  — релоковані з інших міст України.

      Що цікаво, 15 % підприємців зазначають, що їхній дохід в цьому році порівняно з попереднім зріс. Більшість відмічають суттєве зменшення доходів порівняно з минулим роком, у 23 % підприємців дохід впав до третини від доходів 2021 р.

      Проте, є й цікава тенденція: більше половини підприємців хотіли б почати експортувати продукцію на зовнішні ринки, серед потенційних експортерів представники як виробничого, так і сервісного бізнесу.

      Серед компаній, які вже експортують, більшість (47 %) працюють на ринку Європи. В цих підприємців є потреба у збільшенні обсягів збуту на експорт.

      39 % опитаних підприємців мають гостру потребу у фінансових ресурсах, 49 % потребують фінансів на розвиток окремих напрямків. Більшості компаній (78 %) кошти потрібні для розвитку.

 

      Понад 73 % підприємців потребують інформації про діючі грантові програми для розвитку бізнесу. Підприємці мають майже однакову потребу як у навчанні, так і в консалтингу та в доступі до інформації про бізнес-можливості.

      Серед питань, з яких бізнесу потрібна найбільша підтримка — маркетинг, доступ до фінансування, продажі, розвиток бізнесу, комунікації і PR та експорт. Значно менше підприємців потребують допомоги із рекрутингом, юридичними питаннями, диджиталізацією бізнесу.

      В опитуванні взяли участь підприємці та компанії з Івано-Франківська, як місцеві так і релоковані, із різних сфер: виробництво продовольчих та непродовольчих продуктів, енергетика, освіта, консалтинг, ресторанна діяльність, та ін.

      Учасники, які пройдуть опитування, отримають інформацію про актуальні програми підтримки бізнесу, які зараз діють в Україні, інформаційну підтримку в залежності від запиту, в разі потреби — безкоштовну консультаційну підтримку (одну або дві двогодинні безкоштовні бізнес-консультації в експертів з різних тем: маркетинг, продажі, експорт, бізнес-процеси, комунікації та PR, фінанси, гранти для бізнесу, бухгалтерський облік, управління персоналом, та ін.)

      Як взяти участь в опитуванні? Перейти за посиланням та заповнити заявку (це займе 3-5 хв):

      Опитування проводиться в рамках проекту «Нова економіка Івано-Франківська (NEF)» — це  проєкт, який передбачає процес трансформації міста у конкурентоспроможний інноваційний економічний центр. Проект впроваджує консорціум партнерів: Виконавчий комітет Івано-Франківської міської ради, інноваційний центр Promprylad.Renovation, урбаністична лабораторія METALAB, агенція економічного розвитку PPV Knowledge Networks та платформа Тепле Місто.