Департамент інвестиційної політики,
проєктів, міжнародних зв’язків,
туризму та промоцій міста
Івано-Франківської міської ради
Інновації Розвиток Інвестиції Туризм Бізнес Міжнародна співпраця ЄС Промоція Стратегія Ринок Торгівля Цінності Інтеграція Гранти Імідж Дипломатія Партнери Проєкти Можливості

#NEF З лабораторії до комерціалізації: шлях наукоємних продуктів крізь рівні технологічної готовності

2023.09.12

Рівні технологічної готовності (Technology Readiness Level) – це система оцінки рівня зрілості технологій. 

      Технології “дозрівають” до свого широкого застосування, проходячи життєвий шлях від рівня до рівня. Те, що ми щоденно використовуємо у житті, – від сенсорного екрану мобільного до накопичувача енергії на випадок відключень енергопостачання, – це все технології, які колись пройшли шлях від TRL1 до TRL9. 

      Система оцінки базується на шкалі з дев’яти рівнів, де 1 – найнижчий, базовий рівень готовності, 9 – найвищий. Всього є 9 рівнів технологічної готовності.

      Першочергово ця система була розроблена в NASA (Національним аерокосмічним агентством США) для здійснення контролю за процесом розробки технологій. Використання цієї системи дозволяє послідовно, на одному рівні розуміння обговорювати технічну зрілість різних типів технологій.

      Європейська комісія порадила науково-дослідним та інноваційним проєктам, що фінансуються ЄС, прийняти шкалу у 2010 році. Зокрема система  була використана в 2014 році в ЄС у програмі Horizon 2020.

      Технологія не може перейти на наступний рівень автоматично. Для того, щоб технології  був присвоєний певний рівень, вона має відповідати критеріям для цього рівня.  Наприклад, якщо досягнуто TRL 4, рівень TRL 5 не присвоюється автоматично, а лише після того, як технологія відповідатиме параметрам рівня 5.

      Прикладні розробки (технології) живляться результатами фундаментальних досліджень, – без розуміння властивостей матеріалів, явищ, структур, процесів, систем важко розробляти нові технології. Саме тому так важливо мати працюючу зв’язку (ланцюг) фундаментальних досліджень – прикладних розробок – комерціалізації технологій.   

      Дізнатись більше можна на сайті.

      Втілюють проєкт “Нова економіка Івано-Франківська” спільно Виконавчий комітет Івано-Франківської міської ради, інноваційний центр  Promprylad.Renovation, урбаністична лабораторія METALAB, агенція економічного розвитку PPV Knowledge Networks та платформа Тепле Місто.