Департамент інвестиційної політики,
проєктів, міжнародних зв’язків,
туризму та промоцій міста
Івано-Франківської міської ради
Інновації Розвиток Інвестиції Туризм Бізнес Міжнародна співпраця ЄС Промоція Стратегія Ринок Торгівля Цінності Інтеграція Гранти Імідж Дипломатія Партнери Проєкти Можливості

#Part4CM Однією з важливих світових тенденцій для пом’якшення змін клімату є перехід до електромобілів

2022.03.28

   

     Однією з важливих світових тенденцій для пом’якшення змін клімату та зменшення негативного впливу на навколишнє середовище є перехід від автомобілів із двигунами внутрішнього згоряння до електромобілів. Ця тенденція з роками набуває все більшого поширення, у тому числі в Україні.

     Продажі автомобілів, що заряджаються, у всьому світі в березні зросли на 60% до 851 тисячі, що становить 15% від усього автомобільного ринку. Частка чистих електромобілів без урахування гібридів, що заряджаються, склала 11%. Це перший випадок, коли продаж електромобілів перевищив 10%. Крім того, у світі було продано 832 тисячі звичайних гібридів.

     Таким чином, сумарна частка електрифікованих машин у світовому продажі досягла 30%. Згідно з деякими прогнозами, через п’ять років у Європі продажі електрокарів перевищать кількість реалізованих автомобілів із двигуном внутрішнього згоряння.

     До 2028 року продажі електричних автомобілів у Європі досягнуть 55%. На світовому рівні такий результат очікується лише до 2035 року, заявляють експерти. До 2035 року на продажі електрокарів у світі припадатиме 54% за 8% у даний час. До цього терміну 85% продажів у Європі займатимуть такі машини. У Північній Америці їхня частка становитиме 62%, у Китаї – 64%. У зв’язку з рядом причин, серед яких і паливна криза, попит на електромобілі зріс і в Україні.

     Але для поширення їх використання необхідною є належна інфраструктура зарядних станцій. Тому в рамках проєкту «Партнерство Румунія-Україна для пом’якшення зміни клімату» в Івано-Франківську буде встановлена зарядна станція для електромобілів із сонячними панелями, яка стане важливим доповненням міської інфраструктури для електрокарів.

     Проєкт «Партнерство Румунія-Україна для пом’якшення зміни клімату» фінансується Європейським Союзом через Європейський Інструмент Сусідства і співфінансується країнами, які беруть участь у Програмі «Румунія-Україна 2014-2020» ENI CBC Romania-Ukraine 2014-2020.