Департамент інвестиційної політики,
проєктів, міжнародних зв’язків,
туризму та промоцій міста
Івано-Франківської міської ради
Інновації Розвиток Інвестиції Туризм Бізнес Міжнародна співпраця ЄС Промоція Стратегія Ринок Торгівля Цінності Інтеграція Гранти Імідж Дипломатія Партнери Проєкти Можливості

#Part4CM Проблема зміни клімату, безсумнівно, є глобальною.

2021.01.28

           Тому в рамках проєкту «Партнерство Румунія-Україна для пом'якшення змін клімату» передбачено ряд заходів, серед яких інформування про цю проблему та можливі шляхи її розв’язання.

           Наслідки зміни клімату коштували Україні 2,7 млрд гривень у 2020 році. У 2020 році з Державного бюджету України було виділено 2,689 млрд грн на запобігання та ліквідацію надзвичайних ситуацій, які виникли через зміну клімату. Витрати держбюджету можна розбити на декілька категорій: ліквідація наслідків пожеж; ліквідація наслідків повеней; ліквідація наслідків посух.

           Загалом зі спеціального фонду Державного бюджету України у 2020 році на боротьбу з лісовими пожежами, ліквідацію їхніх наслідків і компенсацію збитків було виділено майже 400 млн грн. Загальна сума витрат зі спеціального фонду Держбюджету на ліквідацію наслідків повені на заході України становила 2,1 млрд грн. Відновлення інфраструктури та реконструкція будівель тривають досі.
Щоб протидіяти зміні клімату та пом’якшити вплив її наслідків на життя людей, треба діяти системно та невідкладно. 

           Найважливіше, що нині може зробити український уряд, – скорочувати викиди парникових газів і посилити заходи з адаптації до зміни клімату. Згідно з дослідженням Європейської комісії, 1 євро, інвестоване в адаптацію до повеней, може зекономити 6 євро на ліквідацію наслідків.

           Проєкт «Партнерство Румунія-Україна для пом’якшення зміни клімату» фінансується Європейським Союзом через Європейський Інструмент Сусідства і співфінансується країнами, які беруть участь у Програмі «Румунія-Україна 2014-2020» ENI CBC Romania-Ukraine 2014-2020.