Департамент інвестиційної політики,
проєктів, міжнародних зв’язків,
туризму та промоцій міста
Івано-Франківської міської ради
Інновації Розвиток Інвестиції Туризм Бізнес Міжнародна співпраця ЄС Промоція Стратегія Ринок Торгівля Цінності Інтеграція Гранти Імідж Дипломатія Партнери Проєкти Можливості

#Part4CM Проєкт передбачає поширення інформації з метою підвищення обізнаності про проблеми шкідливого впливу на навколишнє середовище

2022.02.08

     Проєкт «Партнерство Румунія-Україна для пом’якшення зміни клімату» передбачає, серед іншого, поширення інформації з метою підвищення обізнаності про проблеми шкідливого впливу на навколишнє середовище, однією з яких є викиди парникових газів.

     Близько половини населення Землі дихає повітрям, яке офіційно визнане шкідливим для здоров’я. Одне з основних джерел забруднення атмосфери – автомобільний транспорт. У викидах автомобілів містяться такі шкідливі речовини, як чадний газ, окиси азоту, тверді частинки та летючі органічні з’єднання.

     З кожним роком у містах збільшується кількість автомобілів, а життєвий простір для людей зменшується. Загазованість повітря в мегаполісах — проблема номер один для здоров’я й екологічного стану навколишнього середовища. На частку транспорту припадає 25-80% викидів парникових газів в атмосферу, найбільше яких виробляють приватні автомобілі — 270 г CO2/км на людину.

     Вихлопні гази сприяють утворенню парникового ефекту, який викликає глобальне потепління. Летючі органічні речовини, як-от поліароматичні вуглеводні та бензол, призводять до утворення смогів. Викиди вуглеводнів є наслідком не повного згорання палива. Це можуть бути гази чи тверді частинки.

     Стрімкий ріст викидів діоксиду вуглецю вважається головною причиною глобального потепління, починаючи з 1950 року. Щоб запобігти різкому потеплінню в найближчі роки, концентрація вуглекислоти повинна бути знижена до рівня, що існував до індустріальної епохи — до 350 частин на мільйон (0,035%). Зараз цей показник складає 385 частин на мільйон і збільшується на 2 мільйонних частки (0,0002%) в рік, в основному через спалювання викопного палива й вирубування лісів. Внаслідок цього у світі почала формуватися кліматична політика, спрямована на боротьбу зі змінами клімату та декарбонізацію економіки, яка знайшла своє відображення в «Європейській зеленій угоді» та Паризькій угоді 2015 року.

     Проєкт «Партнерство Румунія-Україна для пом’якшення зміни клімату» фінансується Європейським Союзом через Європейський Інструмент Сусідства і співфінансується країнами, які беруть участь у Програмі «Румунія-Україна 2014-2020» ENI CBC Romania-Ukraine 2014-2020.