Департамент інвестиційної політики,
проєктів, міжнародних зв’язків,
туризму та промоцій міста
Івано-Франківської міської ради
Інновації Розвиток Інвестиції Туризм Бізнес Міжнародна співпраця ЄС Промоція Стратегія Ринок Торгівля Цінності Інтеграція Гранти Імідж Дипломатія Партнери Проєкти Можливості

#Part4CM Сталий енергетичний розвиток, енергоефективні технології, відновлювані та альтернативні джерела енергії

2021.12.22

   

           Сталий енергетичний розвиток, енергоефективні технології, відновлювані та альтернативні джерела енергії є тими темами, які висвітлюються в рамках реалізації проєкту «Партнерство Румунія-Україна для пом’якшення зміни клімату». Серед альтернативних джерел енергії зростає практика використання біопалива. Одним із різновидів біопалива, який можна виробляти Україні, є біогаз.

           Він утворюється при мікробіологічному розкладанні біомаси чи біовідходів у герметичних реакторах. Цей процес зветься метановим бродінням. Його результат – суміш газів, у якій переважає метан (від 55 до 75%). Решта – вуглекислий газ та незначні домішки інших газів. Тобто біогаз за своїм складом є тотожнім природному газу. Може поступатися або перевищувати його за теплотворністю – залежно від способу виробництва та наступної очистки. Принципова відмінність – у способі отримання. Природний газ добувають із надр, а біогаз видобувають з біологічних відходів або спеціально вирощеної сировини.

           Таким чином біогаз є відновлюваним джерелом енергії. Натомість природний газ не відтворюється. Фахівці підрахували, що його світових запасів при нинішніх темпах споживання вистачить десь років на 50. Тож заміну слід шукати вже сьогодні, і біогаз тут може бути рівноцінною альтернативою. Особливо, якщо очистити його до того стану, в якому він зветься вже «біометаном». У біометані концентрація метану сягає 95-98%. Його можна подавати до газорозподільчої системи разом із природним газом.

           В Україні наразі таке не практикують – лише збираються. Але виробництво цього альтернативного палива має значні перспективи в нашій країні.

           Проєкт «Партнерство Румунія-Україна для пом’якшення зміни клімату» фінансується Європейським Союзом через Європейський Інструмент Сусідства і співфінансується країнами, які беруть участь у Програмі «Румунія-Україна 2014-2020» ENI CBC Romania-Ukraine 2014-2020.