Департамент інвестиційної політики,
проєктів, міжнародних зв’язків,
туризму та промоцій міста
Івано-Франківської міської ради
Інновації Розвиток Інвестиції Туризм Бізнес Міжнародна співпраця ЄС Промоція Стратегія Ринок Торгівля Цінності Інтеграція Гранти Імідж Дипломатія Партнери Проєкти Можливості

#Part4CM У рамках проєкту ми інформуємо, зокрема, про законодавчі ініціативи, спрямовані на захист навколишнього середовища.

2021.02.04

   

    Верховна Рада України на засіданні 3 лютого ухвалила в другому читанні законопроєкт № 3755 про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення відповідальності за порушення законодавства в сфері захисту природних екосистем від пожеж. Зокрема, пропонується посилити адміністративну відповідальність за порушення правил пожежної безпеки. Зараз розмір санкцій залишається надзвичайно низьким порівняно із заподіяною шкодою.

    Нині в Україні немає належного державного контролю та дієвих важелів впливу щодо правопорушників, які фактично створюють умови для виникнення пожеж: випалюють стерню, луки, пасовища, ділянки зі степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, залишають рослинність або її залишки й опале листя у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, на території зелених насаджень і газонах у населених пунктах тощо. Тому метою законопроєкту є:

  • посилення захисту навколишнього середовища; 
  • запобігання пожежам у природних екосистемах;
  • підвищення ефективності управління та контролю в цій сфері;
  • посилення адміністративної відповідальності за порушення правил пожежної безпеки.

    Проєкт «Партнерство Румунія-Україна для пом’якшення зміни клімату» фінансується Європейським Союзом через Європейський Інструмент Сусідства і співфінансується країнами, які беруть участь у Програмі «Румунія-Україна 2014-2020» ENI CBC Romania-Ukraine 2014-2020.