Департамент інвестиційної політики,
проєктів, міжнародних зв’язків,
туризму та промоцій міста
Івано-Франківської міської ради
Інновації Розвиток Інвестиції Туризм Бізнес Міжнародна співпраця ЄС Промоція Стратегія Ринок Торгівля Цінності Інтеграція Гранти Імідж Дипломатія Партнери Проєкти Можливості

#NEF Перші результати воркшопу з предметного дизайну: меблі для людей зі статусом ВПО

2022.10.28

    

      У вересні в рамках проекту “Нова економіка Івано-Франківська” команда урбаністичної лабораторії Metalab провела перший воркшоп із предметного дизайну. Результатом стали виготовлені зразки (прототипи) меблів: ліжко та стелаж для організації проживання людей зі статусом ВПО. Після тестування меблі підуть у серійне виробництво.

      Предметний дизайн є однією із ключових тем в рамках проекту “Нова економіка Івано-Франківська - підтримка нових кластерів інноваційної економічної діяльності в Івано-Франківську», який фінансується в межах програми «Мери за економічне зростання» Європейського Союзу.

      В чому суть воркшопу з предметного дизайну? Протягом двох тижнів команда архітекторів, дизайнерів, технологів розробляли прототипи меблів для використання в помешканнях, в яких проживають люди зі статусом внутрішньо-переміщених осіб (ВПО). А саме створювали концепт і дизайн меблів для одного із житлових об’єктів для людей, що вимушено покинули свої домівки.

      Які етапи проектування меблів? Аналіз умов проживання людей за статусом ВПО, дослідження ринку та консультацій із іншими ініціативами, консультацій з конструкторами та менеджерами кількох місцевих виробництв, юридичний консалтинг.

      Чому воркшоп з предметного дизайну це важливо? Одним з основних завдань в проекті “Нова економіка Івано-Франківська” є підвищення спроможності створювати та вдосконалювати кінцеві продукти на основі принципів стійкості, циркулярної (кругової) економіки, універсального дизайну. Певним викликом було створення методології проведення таких воркшопів, в результаті команда розробила працюючу методику, щоб надалі втілювати такі формати та прототипувати інноваційні речі.

      Результат воркшопу: розроблені ескізи прототипу меблів — ліжка та стелажа — які передали у виробництво, і виготовлені зразки (прототипи) цих меблів.

      При створенні пілотного зразка набору меблів (протопипу) орієнтувались на такі критерії: вони мають бути модульними і виготовлятись локально в Україні бути компактними, щоб задовільняти потреби в організації невеликих просторів для проживання бути адаптивними під потреби конкретних людей, які ними користуються бути придатними для легкого виробництва та збалансованими за ціною-якістю.

      Важливо, щоб в процесі виробництва як пілотного зразка, так і серійних моделей, був задіяний локальний бізнес. Після аналізу цінових пропозицій напрацьований фінальний ескіз протопипу передали у виробництво міцевому виробнику з Івано-Франківська, який працює з деревиною.

      В жовтні команда презентувала 2 виготовлені протопипи, які передала на тестування. Після процесу тестування та, в разі потреби, внесення виправлень в ескіз, покращень, адаптацій, тощо, креслення передадуть у серійне виробництво.

      Воркшоп з продуктового дизайну відбувся в рамках проекту «Нова економіка Івано-Франківська (NEF) – підтримка нових кластерів інноваційної економічної діяльності в Івано-Франківську», який фінансується в межах програми «Мери за економічне зростання» Європейського Союзу.

      Головне завдання NEF — посилити локальні економічні процеси, щоб стимулювати інноваційну економіку та спонукати створення продуктів з високою доданою вартістю в Івано-Франківську. А також підтримувати нові кластери (мережі) місцевих бізнесів, інноваторів, дослідників, та посилювати їхню взаємодію, зокрема у сферах прикладної науки, предметного дизайну та сталого будівництва. Щоби стати містом інновацій, Івано-Франківську потрібно після війни мати конкурентноспроможних інноваторів, науковців та підприємців.

      Втілюють проект спільно Виконавчий комітет Івано-Франківської міської ради, інноваційний центр  Promprylad.Renovation, урбаністична лабораторія METALAB, агенція економічного розвитку PPV Knowledge Networks та платформа Тепле Місто. Ця публікація створена в рамках проекту “Нова економіка Івано-Франківська – підтримка нових кластерів інноваційної економічної діяльності в Івано-Франківську” (NEF) фінансується в межах програми «Мери за економічне зростання» Європейського Союзу.

      Зміст цієї публікації є виключно відповідальністю ГО METALAB та не обов’язково відображає точку зору Європейського Союзу.