Департамент інвестиційної політики,
проєктів, міжнародних зв’язків,
туризму та промоцій міста
Івано-Франківської міської ради
Інновації Розвиток Інвестиції Туризм Бізнес Міжнародна співпраця ЄС Промоція Стратегія Ринок Торгівля Цінності Інтеграція Гранти Імідж Дипломатія Партнери Проєкти Можливості

#NEF Івано-Франківськ стане містом інновацій

2022.05.26

      27 травня в Івано-Франківську презентували масштабний трирічний проєкт “Нова економіка Івано-Франківська – підтримка нових кластерів інноваційної економічної діяльності в Івано-Франківську” (NEF), який фінансуватиметься Європейським Союзом і триватиме до березня 2025 року. 

      Головне завдання NEF посилити локальні економічні процеси, щоб стимулювати інноваційну економіку та спонукати створення продуктів з високою доданою вартістю в Івано-Франківську. А також підтримувати нові кластери (мережі) місцевих бізнесів, інноваторів, дослідників, та посилювати їхню взаємодію, зокрема у сферах прикладної науки, предметного дизайну та сталого будівництва. Щоби стати містом інновацій, Івано-Франківську потрібно після війни мати конкурентноспроможних інноваторів, науковців та бізнеси. 

      Втілювати проект будуть спільно громадські інституції, органи місцевого самоврядування та бізнес. Так NEF впроваджує консорціум партнерів: Виконавчий комітет Івано-Франківської міської ради, інноваційний центр Promprylad.Renovation, урбаністична лабораторія METALAB, агенція економічного розвитку PPV Knowledge Networks та платформа Тепле Місто. Проєкт фінансується програмою «Мери за економічне зростання» Європейського Союзу.

      Сьогодні у контексті викликів війни проект забезпечує діяльність Центру підтримки бізнесу «SaveBusinessNow». Це спільнота підприємців, доступ до експертних консультацій, навчання, допомога з пошуком фінансування та офлайн зустрічі. Save Business Now вже допомагає бізнесу та дослідницько-науковим спільнотам, які в умовах війни вимушені перемістити свою діяльність в Івано-Франківську область, та місцевому бізнесу, який адаптовує свої бізнес-моделі до нових умов. 

      “Війна кинула нашій країні багато викликів. Але економіка має працювати, аби забезпечити надійний тил для нашого фронту. На сьогодні на територію Івано-Франківської громади з зони бойових дій перемістились 43 суб’єкти господарювання. Більшість це: виробництво, послуги, IT. Також до нас готується переїхати Запорізький завод кольорових металів. Хочемо, щоб ці підприємства не просто перемістили виробництва, але й розвивались, створювали нові продукти для України та Європи. Ми будемо проактивно плідно, прозоро та ефективно співпрацювати заради спільної мети: економічної перемоги України у війні. Дякуємо нашим партнерам –  Європейському Союзу за надійну підтримку в цей важкий для України час”, – розповів Михайло Смушак, заступник міського голови – директор Департаменту інфраструктури, житлової та комунальної політики Івано-Франківської міської ради.  

     

“Нова економіка Івано-Франківська” зокрема передбачає: 

  • допомогу українським компаніям, дослідницьким групам та організаціям підтримки бізнесу з переміщенням в Івано-Франківськ або область; 
  • консультації для бізнесу, дослідників та інноваторів з питань адаптації до нових умов; 
  • інформування про можливості фінансової чи іншої підтримки;  
  • моніторинг стану бізнесу та рівня інновацій; 
  • розвиток інноваційної інфраструктури відкритої майстерні та біохімічної лабораторії на території інноваційного центру Promprylad.Renovation; 
  • поширення знань і практик сталого будівництва та предметного дизайну за принципами кругової економіки;
  • співпрацю бізнесу, органів місцевого самоврядування та науково-дослідницьких спільнот для забезпечення доступу до експертних консультацій та фінансування у пост-воєнний період. 
  • відновлення та оснащення існуючого укриття Promprylad.Renovation.

      Загальний бюджет проекту  -1 272 746 євро

      Запити на підтримку та консультації партнери запрошують залишати на сайті SaveBusinessNow.