Департамент інвестиційної політики,
проєктів, міжнародних зв’язків,
туризму та промоцій міста
Івано-Франківської міської ради
Інновації Розвиток Інвестиції Туризм Бізнес Міжнародна співпраця ЄС Промоція Стратегія Ринок Торгівля Цінності Інтеграція Гранти Імідж Дипломатія Партнери Проєкти Можливості

#SF Продовжуємо ділитися інформацією про типи, призначення та функціонування центрів обробки даних

2023.04.27

        

      Оскільки в рамках проєкту «Безпечне майбутнє» передбачається встановлення дата-центру, ми продовжуємо ділитися інформацією про типи, призначення та функціонування центрів обробки даних. Основною функцією центрів обробки даних є обробка, збереження та розподіл даних. Для виконання цих завдань існують різні типи дата-центрів, що варіюються від великих об'єктів до невеликих периферійних майданчиків, від приватних об'єктів одної компанії до багатокористувацьких центрів.

      До найпоширеніших типів дата-центрів належать корпоративні, колокаційні, гіпермасштабні, хмарні, периферійні та центри обробки даних із керованими послугами.

  • Корпоративні дата-центри будуються й належать організаціям для використання своїми внутрішніми кінцевими користувачами.
  • Колокаційні або багатокористувацькі дата-центри – це орендовані приміщення в колокаційних центрах, що належать третім особам.
  • Гіпермасштабні дата-центри – це великі обчислювальні інфраструктури, які максимізують щільність апаратного забезпечення, мінімізуючи при цьому витрати на охолодження та адміністративні накладні витрати.
  • Хмарні дата-центри розташовані за межами офісу, управляються сторонніми або публічними хмарними провайдерами.
  • Периферійні або мікро дата-центри – це менші децентралізовані об'єкти, що розташовані поруч із користувачами.
  • Дата-центри з керованим послугами контролюються третіми сторонами, вони забезпечують всі аспекти зберігання даних та надають обчислювальні послуги.

      Проєкт «Безпечне майбутнє» (SF, 1HARD/4.3/36) впроваджується в рамках Спільної операційної програми Румунія-Україна 2014-2020 за співфінансування Європейського Союзу ENI CBC Romania-Ukraine 2014-2020 Проект має на меті побудову чотирьох Дата-центрів у кожному з міст-партнерів: Івано-Франківськ, Солотвино, Бая-Маре та Сігет. Дата-центр в Івано-Франківську буде знаходитись у комунальному приміщенні на стадіоні «Рух».