Департамент інвестиційної політики,
проєктів, міжнародних зв’язків,
туризму та промоцій міста
Івано-Франківської міської ради
Інновації Розвиток Інвестиції Туризм Бізнес Міжнародна співпраця ЄС Промоція Стратегія Ринок Торгівля Цінності Інтеграція Гранти Імідж Дипломатія Партнери Проєкти Можливості

#SRER Спільний проєкт Івано-Франківської міської ради, уряду Німеччини та UNDP в Україні

2024.04.09

Спільний проєкт Івано-Франківської міської ради, уряду Німеччини та UNDP в Україні                  

 

     Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

 

     Проєкт спрямовано на підтримку швидкого відновлення локальних економік українських міст шляхом інвестування у відбудову та покращення інфраструктури розвитку бізнесу.

 

     Учасниками проєкту є 12 міст, серед яких є як великі обласні центри: Луцьк, Рівне, Житомир, Чернігів, Тернопіль, Хмельницький, Вінниця та Івано-Франківськ, так і відносно невеликі міста, як от Звягель, Стрий, Сміла та Лозова.

 

     Десять громад у межах проєкту створять інфраструктуру для бізнесу (бізнес-коворкінги, інноваційно-технологічний парк тощо), а ще дві — відновлять економічну інфраструктуру, а саме водопостачання у місцеві промислові зони, де сконцентровано малий та середній бізнес.

 

     Особливістю проєкту «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів» є те, що він органічно поєднує два напрями:

  1. Здійснення будівельних робіт з відбудови бізнес-інфраструктури та базової інфраструктури;
  2. Імплементацію програми з розбудови інституційної спроможності, зокрема шляхом проведення консультацій та низки освітніх заходів, які допоможуть забезпечити сталість досягнутих результатів після завершення проєкту.

 

     Отже, окрім фінансування, через постійну взаємодію та співпрацю муніципалітети також отримують консультаційну підтримку, що сприятиме підвищенню рівня їх компетенції та спроможності. Метою проєкту кінцевий результат, спрямований як на відновлення та покращення бізнес-інфраструктури, так і на забезпечення її сталого та ефективного функціонування.

 

Участь Івано-Франківська

     У межах проєкту «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів» наше місто має власну ініціативу під назвою «Створення інфраструктури для бізнесу, що постраждав від війни» (SRER Ivano-Frankivsk).

     Проектна ініціатива "Створення інфраструктури для бізнесу, що постраждав від війни" у Івано-Франківську спрямована на підвищення конкурентоспроможності та стійкості місцевих МСП шляхом створення "ділової" інфраструктури в будівлі "А" Палацу Потоцьких. Унікальність проекту полягає в його впровадженні у контексті економічного відновлення після війни та в контексті підготовки до вступу до ЄС.

 

     Основні компоненти проєкту включають  капітальний ремонт і реставрацію, облаштування просторів для коворкінгу та конференц-зали, створення студій звукозапису та аналогового/цифрового фото, надання ваучерної підтримки МСП. Інноваційними підходами є акцент на креативні індустрії, організація майстер-класів та форумів для розвитку підприємництва.

 

     Цей проєкт сприятиме створенню нових робочих місць та покращенню умов для бізнесу у муніципалітеті. Очікується збільшення інвестицій та підтримка місцевої економіки, а також залучення ветеранів, жінок та внутрішньо переміщених осіб до бізнесу.

 

Посилення спроможності Івано-Франківська

     Окрім реконструкції інфраструктури, проєкт SRER передбачає діяльність з посилення спроможності органів місцевого самоврядування, бізнес-спільнот та організацій громадянського суспільства, що  забезпечить сталість результатів після завершення проєкту та стимулюватиме подальші місцеві ініциативи для економічного розвитку громади.

 

     Наприклад, коли наша проєктна команда завершить реконстукцію першого пускового комплексу будівлі “А” Палацу Потоцьких для місцевих та релокованих бізнесів - цей об’єкт розвиватиметься і після завершення проєкту.

 

     Для досягнення екоомічного відновлення в Україні залучила  до співпраці три  провідні організації, які мають досвід з питань місцевого розвитку, а саме:

  • Асоціацію міст України — найбільшу асоціацію органів місцевого самоврядування у нашій країні, діяльність якої спрямована на надання підтримки українським муніципалітетам у всьому, що пов'язано з ефективним децентралізованим управлінням.
  • Промприлад — інноваційну організацію з Івано-Франківська, яка має великий досвід у впровадженні ініціатив з підтримки бізнесу як у власному місті, так і в Україні в цілому. Експерти Промприладу на практиці покажуть, як забезпечити сталість відбудованих об’єктів.
  • Smart People — організація, що об’єднує фахівців з мобілізації бізнес-спільнот українських міст. Команда Smart People бере участь у забезпеченні сталості шляхом залучення бізнесу до трансформацій місцевої інфраструктури та підвищення потенціалу бізнесу відповідно до оцінки потреб локальних бізнес-спільнот.

 

Що далі?

     Проєкт сприятиме довгостроковій сталості економіки муніципалітету через створення сприятливого середовища для розвитку підприємництва та залучення інвестицій. Це відповідає поточним викликам, зокрема підготовці до вступу до ЄС та економічному відновленню після конфлікту.

 

      Участь муніципалітету у проєкті SRER є ключовою для економічного відновлення його території. Муніципалітет зобов'язаний забезпечити успішну реалізацію ініціативи та залучати місцевих підприємців до участі. Заохочуємо зацікавлені сторони слідкувати за проєктом на офіційних медіаресурсах муніципалітету для отримання додаткової інформації та оновлень.

 

Цю статтю створено Івано-Франківською міською радою  у межах проєкту «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів» (SRER), що реалізується Програмою розвитку ООН (UNDP) в Україні за підтримки проєкту міжнародної співпраці ReACT4UA («Застосування та імплементація Угоди про асоціацію між ЄС та Україною у сфері торгівлі»), який фінансується урядом Німеччини і реалізується німецькою федеральною компанією Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH.

 

Думки, висновки чи рекомендації, викладені в цьому документі, належать авторам/-кам та упорядникам/-цям і не обов’язково відображають погляди уряду Німеччини, GIZ, UNDP або інших агенцій ООН.