Департамент інвестиційної політики,
проєктів, міжнародних зв’язків,
туризму та промоцій міста
Івано-Франківської міської ради
Інновації Розвиток Інвестиції Туризм Бізнес Міжнародна співпраця ЄС Промоція Стратегія Ринок Торгівля Цінності Інтеграція Гранти Імідж Дипломатія Партнери Проєкти Можливості

В Івано-Франківська новий партнер в Італії

2023.03.27

           У суботу, 25 березня, у місті Губбіо (регіон Умбрія, Італія) відбулось урочисте підписання Договору про дружбу та партнерську співпрацю між  Івано-Франківською міською територіальною громадою та містом Губіо.

           Угода передбачає реалізацію двосторонніх проєктів у культурній та економічній сфері, а також створення сприятливих умов для обміну досвідом та розвитку системи місцевого самоврядування, інноваційного досвіду з питань охорони навколишнього середовища та молодіжного обміну.

           Документ підписали у присутності радників та запрошених гостей у мерії міста Губбіо представники влади обох сторін - мер Губбіо Філіпо Стіраті та уповноважений від мерії Івано-Франківська, секретар міської ради Віктор Синишин.

           В урочистостях взяли участь радники мерії, представники місцевих громадських організацій : культурно-просвітницька асоціація "Mist-IlPonte" (голова Леся Королик-Бойко), асоціація "Maggio Eugubino" ( голова Марко Канчелотті), асоціація "Gemmelaggi" (голова Матільде Ло Гатто), асоціація "Università dei fabri" ( голова Андреа Martinellli ), директор Карітасу Лука Уччеллані, журналісти місцевого телебачення та преса. Вони привітали обидві сторони з підписанням Угоди і зазначили, що це дуже важлива подія для обох країн. Мешканцям Губбіо не байдужа доля України, цією проблемою вони переймаються з перших днів війни. І підписання цього документа саме в такий складний для українців час є свідченням того, що Італія підтримує Україну і солідарна з українським народом.

           А також це одна з можливостей для італійців глибше пізнати Україну, її історію, культуру, традиції та й самих українців як націю.

           Мер Губбіо Філіпо Стіраті наголосив, що підписання Угоди про співпрацю на рівні міст – це важлива складова у зміцненні міждержавних відносин, зокрема у розвитку міжрегіональних зв’язків, і вона є офіційним документом про початок дружби між двома містами.

           Секретар міської ради Івано-Франківська Віктор Синишин подякував йому та всім присутнім у залі засідань за підтримку цієї ідеї та бажання розвивати відносини між країнами, передав усім присутнім у залі  вітання з України від мера міста Івано-Франківська Руслана Марцінківа і щиро подякував за підтримку та солідарність з українським народом. "Ми сподіваємося, що наше партнерство буде результативним для кожної зі сторін", - сказав він.

           По завершенні церемонії у дарунок для мера міста Івано-Франківська Філіпо Стіраті передав символічну керамічну тарілку, на якій зображено символи двох міст - палац консулів у Губбіо та ратуша у Івано-Франківську, герби двох міст та оливкова і калинова гілочки - як символи двох країн з написом: " Угода про співпрацю, Губбіо - Івано-Франківськ,  25 березня 2023 року".

           Віктор Синишин також вручив подарунки з України для італійських друзів - картину - фото, на якій зображено Івано-Франківськ з вікна мерії, прапор з гербом міста та прапор України.

           Для Губбіо це перша угода про співпрацю з українським містом, як і для Івано-Франківська - з італійським.

           Підписання цієї Угоди є важливим кроком у зміцненні дружніх відносин між Україною та Італією і ще раз демонструє, що в період труднощів і криз міста та країни можуть об'єднуватися, щоб допомогти одне одному та створити більш сприятливі умови для майбутнього.